Greske barn lever i bur

LONDON (Dagbladet): I dag og i morgen viser det britiske TV-selskapet Channel 4 «Innocence Lost» («Den tapte uskyld»). Programmene avslører at funksjonshemmede barn i Hellas må leve mesteparten av livet sitt i trange bur eller bundet fast til senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har sett programmene. Det er de to fjernsynsreporterne Brian Woods og Kate Blewett som står bak. Woods og Blewett er de samme reporterne som avslørte dødsrommene i kinesiske barnehjem.

De to har reist 112000 kilometer og møtt utbyttede og mishandlede barn i 20 land.

Uten stimulering

For oss i Europa kommer det som et sjokk at funksjonshemmede greske barn i fem barnehjem holdes i bur, eller ligger bundet til senga dag ut og dag inn. Dette er barn som i tidlig alder ble erklært «uhelbredelige» og satt bort i slike institusjoner.

Barna holdes i live, men får aldri noen stimulering. De får ikke gå ut, de bare ligger der. Barna som plasseres i bur er «farlige», ifølge personalet.
Barna ligger i sengene og tygger på gasbind som er tvinnet rundt armene deres for at de ikke skal spise på fingrene sine. De rugger fram og tilbake. En gutt stjeler tåteflaska fra en annen som skriker i raseri, men ingen trøster ham.

I en seng ligger den 35 år gamle Stelios, som ble plassert her nesten rett etter fødselen. Han har vært her hele livet, men lengter etter å komme ut. Stelios har vondt for å snakke fordi han aldri har noen å snakke med, men han drømmer om å komme ut og snakke med andre mennesker.

I senga i 15 år

Ingen lege har undersøkt ham på mange år, han ble erklært «uhelbredelig» som lite barn.

Anastasia har ligget i senga sin i 15 år, hun ble sendt til barnehjemmet da hun var 10 år gammel. Hun holder krampaktig på et bilde av familien, et bilde fra før hun ble sendt bort. Familien har ikke besøkt henne, og hun sier hun er sint fordi de har glemt henne, men håper fortsatt at mor og far skal komme og hente henne en dag.

I Hellas regner mange det - også i 1997 - som en skam å få funksjonshemmede barn. For å slippe å se dem og vise dem til familie og venner, gjemmes de bort på institusjoner.

Protester

- Jeg håper at de som ser disse programmene vil protestere, skrive til sine lokale politikere, til den greske ambassade og til den greske regjering. Vi synes det er en skam at Hellas, som mottar så mye penger fra EU, kan tillate at funksjonshemmede barn blir behandlet på denne måten, sier Kate Blewett (35), som er en av reporterne bak avsløringene. Hun er selv mor til to små barn.

Blewett og Brian Woods har reist fra Europa til Vest-Afrika, til Russland, Golf-statene, Sør-Amerika og Bangladesh og har brukt 18 måneder på programmene.

- Hvorfor lager dere slike programmer?

- Vi så at «Dødsrommene» virket. Politikere fra mange land, blant dem Hilary Clinton, tok opp vårt program overfor kinesiske myndigheter. Komiteen som vurderer om landene overholder Barnekonvensjonen, uttalte at programmet ga dem ammunisjon overfor kineserne, sier Kate Blewett.

INNESPERRET:Slik sitter mange av de funksjonshemmede greske barna i små bur, med hengelås på buret for å hindre at de kommer seg ut.
Innesperret