Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Greske Eleni (36) forlot sønnen sin for å finne jobb i Norge

- Etter å ha jobbet i Tromsø i over ett år har jeg ikke kunne sende hjem noen penger. Lønna har vært for lav, sier greske småbarnsmoren.

BLE VERRE: - Hvis ingen hjelper meg, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg dro til Norge for å redde meg ut av den vanskelige situasjonen, men nå er alt bare verre, sier greske Eleni Kazaki (36). Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET
BLE VERRE: - Hvis ingen hjelper meg, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg dro til Norge for å redde meg ut av den vanskelige situasjonen, men nå er alt bare verre, sier greske Eleni Kazaki (36). Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ(Dagbladet): - Hvis ingen hjelper meg, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg dro til Norge for å redde meg ut av den vanskelige situasjonen, men nå er alt bare verre, sier greske Eleni Kazaki (36). Mens Aten står i flammer velger stadig flere grekere å forlate landet. En stadig større andel av dem velger å reise til Norge.

Fra 2010 til 2011 kom det 204 flere grekere til Norge - en økning på 79 prosent, ifølge nye tall fra UDI. På tross av at antallet fortsatt er lavt (bare 366), viser tallene en helt klar tendens; Norge får stadig flere grekere.

Reiste til Norge

Kazaki dro til Norge sammen med venninna Anna Chrysanthaki (38) i januar 2011 for å skaffe seg jobb. De kom i kontakt med renholdsselskapet Toma gjennom en bekjent, hvor de fikk muntlig beskjed om full stilling og fast jobb.

- Jeg fikk sparken i kabelselskapet jeg hadde jobbet i over ti år fordi jeg hadde for høy ansiennitet. De ville heller ha yngre og billigere ansatte, forteller Kazaki. Løsningen ble Norge.

Småbarnsmora måtte forlate sønnen for å finne en jobb som kunne forsørge familien hjemme. Sønnen ble igjen i Hellas sammen med faren. Nå risikerer Kazaki å reise tomhendt tilbake.

- Etter å ha jobbet i Tromsø i over ett år har jeg ikke kunne sende hjem noen penger. Lønna har vært for lav, sier 36 åringen.

Vasket for LO

Lønnsslipper viser at Kazaki blant annet har vasket på Ølhallen, LOs distriktskontor i Tromsø og for Hurtigruten.

I et UDI-skjema, som Toma brukte for å få arbeidstillatelse til renholderne hos Troms politidistrikt, står det at grekerne skal jobbe 37,5 timer i uka. Men i en arbeidskontrakt som de fikk i februar 2011 står det at Kazaki og Chrysanthaki skal jobbe henholdsvis 6,5 timer og 10 timer per uke.

De to renholderne forstår ikke norsk, og de påstår at de ikke forsto at de skrev under en kontrakt hvor det står at de bare skulle jobbe så lite.

Den manglende arbeidsmengden fikk katastrofale følger for de to jentene. Toma opplyser til Dagbladet at Kazaki tjente rundt 9300 kroner i henholdsvis mars og april, men at gjennomsnittet for året er høyere. Dette var ikke nok for Eleni til at hun kunne sende penger hjem.

DRO MED VENNINNA: Eleni Kazaki dro til Norge sammen med venninna Anna Chrysanthaki (38) i januar 2011 for å skaffe seg jobb. De kom i kontakt med renholdsselskapet Toma gjennom en bekjent, hvor de fikk muntlig beskjed om full stilling og fast jobb. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET
DRO MED VENNINNA: Eleni Kazaki dro til Norge sammen med venninna Anna Chrysanthaki (38) i januar 2011 for å skaffe seg jobb. De kom i kontakt med renholdsselskapet Toma gjennom en bekjent, hvor de fikk muntlig beskjed om full stilling og fast jobb. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET Vis mer

- Vi hadde ikke nok penger til mat en gang, sier Kazaki, som sier de ikke har klart å skaffe en annen jobb i Norge.

- Skjelt ut av sjefen I mars 2011 tok de to jentene kontakt med Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og organiserte seg. Etter at de to jentene meldte seg inn prøvde forbundet å skaffe dem heltidsjobb. Ifølge de to jentene ble de skjelt ut av sjefen etter at de meldte seg inn i NAF.

Marit Nilsen fra NAF forteller at de to grekerne i sommer fikk tilbud om fulltidsjobb, men at de har nektet å skrive under på arbeidskontrakten.

- Vi har hele tiden ment at kontraktene skulle tilbakedateres til den første dagen de ble ansatt. Det var også et par andre punkter i kontrakten som ikke var i tråd med norsk lov, forteller Nilsen.

De to greske kvinnene sier at de vil fortsette å prøve å skape ei framtid i Norge.

VASKET FOR LO: Ett av de stedene greske Eleni Kazaki har vasket er LO-kontoret i Tromsø. Marit Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund forteller Dagbladet at dette ikke er den eneste saken de har hatt med Toma-ansatte som har vasket for LO. En rumener som vasket kontoret tidligere fortalte at han ikke hadde fått lønn etter fire måneder. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET
VASKET FOR LO: Ett av de stedene greske Eleni Kazaki har vasket er LO-kontoret i Tromsø. Marit Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund forteller Dagbladet at dette ikke er den eneste saken de har hatt med Toma-ansatte som har vasket for LO. En rumener som vasket kontoret tidligere fortalte at han ikke hadde fått lønn etter fire måneder. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET Vis mer

- Det er ikke aktuelt å reise tilbake til Hellas. Der finnes det ingen framtid, sier Chrysanthaki.

- Feil i saken Dagbladet har konfrontert Toma med Kazaki og Chrysanthakis påstander. I går sendte Toma, ved Svein Krokås, følgende e-post til Dagbladet:

«Jeg kan bare konstatere at faktagrunnlaget ditt som berører Toma AS er feil, både hva angår tallmateriale og bakgrunn for historien. Utover dette har vi ingen ytterligere kommentarer».

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Krokås til å konkretisere hva han mener er feil i faktagrunnlaget, men utover å korrigere lønnsutbetalingene til Kazaki har de ikke ønsket å klargjøre dette.

Hurtigruten bekrefter at de har en avtale med Toma.

VIL IKKE TILBAKE TIL HELLAS: 
- Det er ikke aktuelt å reise tilbake til Hellas. Der finnes det ingen framtid, sier Anna Chrysanthaki. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET
VIL IKKE TILBAKE TIL HELLAS: - Det er ikke aktuelt å reise tilbake til Hellas. Der finnes det ingen framtid, sier Anna Chrysanthaki. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET Vis mer

- Vi er ikke kjent med at de forholdene som kommer fram i Dagbladets artikkel. Dette er i så fall helt uakseptabelt og vi vil ta saken opp med vår leverandør, sier kommunikasjonsdirektør for Hurtigruten, Ragnar Norum, til Dagbladet. Ølhallen ønsker ikke å kommentere saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!