NYE FORHANDLINGER?: Et flertall i den greske nasjonalforsamlingen har gitt regjeringen grønt lys til å forhandle med kreditorene om en låneavtale basert på nye reformforslag.
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NYE FORHANDLINGER?: Et flertall i den greske nasjonalforsamlingen har gitt regjeringen grønt lys til å forhandle med kreditorene om en låneavtale basert på nye reformforslag. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Greske folkevalgte støtter reformforslag

Grønt lys til å forhandle med kreditorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort flertall i den greske nasjonalforsamlingen har gitt regjeringen grønt lys til å forhandle med kreditorene om en låneavtale basert på nye reformforslag.

Etter flere timer med debatt i nasjonalforsamlingen stemte 251 av de 300 folkevalgte for regjeringens forslag. Resultatet var ventet, ettersom også landets største opposisjonsparti, Nytt Demokrati, hadde varslet støtte til forslaget.

Flere fra venstrefløyen i regjeringspartiet Syriza valgte imidlertid å avstå fra å stemme, deriblant energiminister Panagiotis Lafazanis og parlamentets president Zoi Constantopoulou.

Ba om støtte Den greske regjeringen håper at forslaget som innebærer kutt i pensjonsutgiftene og privatisering, skal gi landet tilgang til nye krisemidler fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Hellas' statsminister Alexis Tsipras mener det nye forslaget er bedre enn det som tidligere ble lagt fram av kreditorene, på en rekke områder.

- Jeg ba ikke om et 'nei' under folkeavstemningen for at vi skulle forlate eurosonen. Jeg gjorde det for å styrke våre forhandlingskort, sa den greske statsministeren før avstemningen i nasjonalforsamlingen.

Han innrømmet at det nye forslaget ligger et stykke unna løftene som hans venstreradikale parti Syriza gikk til valg på, men mener det er det beste som det er mulig å få kreditorene til å godta.

- På en rekke områder er forslaget bedre enn det som ble presentert for oss som et ultimatum, sa Tsipras.

Positive kreditorer Ifølge EU-kilder skal långiverne være positive til det greske forslaget om nye reformer.

En kilde nær forhandlingene sier til AFP at forslaget er godt nok til å danne grunnlaget for en ny krisepakke verdt 74 milliarder euro (660 milliarder norske kroner).

Forslaget går nå videre til eurosonens 19 finansministere som møtes lørdag, ifølge kilden, som anslår at sjansen for at det blir godtatt der er omtrent 50 prosent.

At sjansen ikke anses som større skyldes blant annet at land som Tyskland vil bli vanskelig å overbevise.

(NTB)