MATKØ:  Et barn venter i matkøen utenfor den ortodokse kirken i Athen i Hellas 22. desember i fjor. Fattidommen har blitt synlig i byen etter flere år med resesjon og økonomisk krise. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis/Scanpix
MATKØ: Et barn venter i matkøen utenfor den ortodokse kirken i Athen i Hellas 22. desember i fjor. Fattidommen har blitt synlig i byen etter flere år med resesjon og økonomisk krise. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis/ScanpixVis mer

Greske foreldre har ikke råd til å beholde barna

Flere barnesentere forteller at foreldre kommer til dem med barn sine fordi de lever i fattigdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før jul fant en barnehagetante i Aten en lapp på ei fire år gammel jente i barnehagen.

- Jeg kommer ikke til å hente Anne i dag for jeg ikke råd til å passe på henne. Ta godt vare på henne vær så snill. Unnskyld.

Lappen var undertegnet hennes mor.

Den økonomiske krisen har tvunget flere greske foreldre til å gi opp det kjæreste de har, sine barn.

Flere foster- og omsorgs-sentere melder at hovedårsaken til at de overtar omsorgen for barn har gått fra å være omsorgssvikt som følge av rus til å skyldes fattigdom, melder BBC News.

Fant baby på dørmatta Pater Antonios, en prest som driver et ungdomssenter for fattige i Athen, forteller at han selv har funnet fire barn på dørmatta si. Blant dem en baby som bare hadde rukket å bli noen få dager gammel.

-  Det siste året har vi hatt flere hundre tilfeller av foreldre som vil overlate barna til oss. De kjenner oss og stoler på oss. De sier de ikke har penger, mat, eller husly til barna sine så de håper vi kan være i stand til å gi dem de de trenger, forteller han.

En av kvinnene som har følt seg tvunget av fattigdom til å gi fra seg barnet sitt er Maria, en enslig mor som mistet jobben og har vært arbeidsløs i over et år.

- Hver natt gråter jeg alene hjemme, men hva kan jeg gjøre? Det gjør vondt innvendig, men jeg hadde ikke noe valg, sier hun.

Hun brukte dagene på å se etter arbeid, noe som ofte gjorde at hun måtte overlate den åtte år gamle datteren til seg selv. De to overlevde på mat som ble levert ut av kirken og Maria forteller at hun gikk ned 25 kilo. Til slutt bestemte hun seg for å overlate datteren til et familiehus i en SOS- barneby.

Hun har nå fått seg jobb,  men tjener bare 20 euro dagen. (Rundt 160 kroner)

Datteren ser hun en gang i måneden. Håpet er at hun kan hente henne tilbake når situasjonen bedrer seg, men når det er vet hun ikke.    

Som uland Historier som denne sjokkerer et land der tradisjonene om å ta vare på familien står sterkt, og å ikke klare å ta vare på barna ansees som sosialt uakseptabelt. Grekere forbinder denne type historier med den tredje verden, ikke sitt eget land, skriver BBC.

Barnebyleder Stergios Sifnyos, sier de ikke tidligere har vært vant til å ta vare på barn på grunn av økonomiske problemer. De ønsker det heller ikke.

- Du kan se at Maria og datteren har et godt forhold, og kan si at det er ingen grunn til at datteren skal være her. Men det er veldig vanskelig for moren å ta henne tilbake når hun ikke vet om hun fortsatt vil ha jobb om noen dager, sier han.

Vater Antonio mener imidlertid at jo fattig familiene enn er, hadde det vært bedre for barna å bli værende hos foreldrene.

- Disse familiene vil bli fordømt for å ha forlatt barna sine. Vi kan gi dem mat og husly, men sannheten er at det største behovet et hvert barn har er å kjenne seg elsket av foreldrene, sier han.     

Over tre millioner grekere levede under fattigdomsgrensen i 2009, det andre året av resesjonen, ifølgeden greske avisa ekathimerini.com.  I dag antas situasjonen å være enda verre.

ØKENDE FATTIGDOM:  En mann samler brød fra en søppelkasse i havnebyen Thessaloniki. Fattigdommen i Hellas har økt kraftig de siste årene med den økonomiske krisen som har rammet landet. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis/Scanpix
ØKENDE FATTIGDOM: En mann samler brød fra en søppelkasse i havnebyen Thessaloniki. Fattigdommen i Hellas har økt kraftig de siste årene med den økonomiske krisen som har rammet landet. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis/Scanpix Vis mer