Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Greske kommandosoldater har omringet Gaza-skip

- De har rettet skarpe våpen mot skipet, sier aktivistene.

VIL BRYTE GAZA-BLOKKADEN: Passasjerene om bord det amerikanske aktivistskipet "The Audacity of Hope" har blitt stoppet av den greske kystvakta på vei mot Gaza. Foto: AFP Photo/Jean-Phillipe Ksiazek/Scanpix
VIL BRYTE GAZA-BLOKKADEN: Passasjerene om bord det amerikanske aktivistskipet "The Audacity of Hope" har blitt stoppet av den greske kystvakta på vei mot Gaza. Foto: AFP Photo/Jean-Phillipe Ksiazek/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske skipet «Audacity of Hope», som ble stoppet av den greske kystvakten på tur til Gaza, har snudd og er på vei tilbake til en havn i Hellas.

Kapteinen nektet først å snu, men etter flere kommandosoldater omringet skipet og truet med å bruke makt mot aktivistene, sa han seg villig til å snu, melder CNNs reporter om bord.

Kapteinen om bord har sagt at han er forberedt på å bli arrestert og få bot for at han forlot havna Perama utenfor Aten. Den greske kystvakta stoppet skipet etter rundt 20 minutter, ifølge CNN, angivelig på grunn av manglende seilingstillatelse.

Forbereder seg på raid Ifølge journalister og aktivsiter om bord skal greske kommandosoldater ha omringet skipet og har siktet sine våpner på passasjerene, som består av både aktivister og journalister.

- Passasjerene forbereder seg på et raid, skriver aktivistene på Twitter.

Journalisten Joseph Dana forteller at passasjerene synger protestsangen «We shall overcome» mens kommandosoldatene sikter sine våpen på båten.

Vil nekte skip å forlate Greske myndigheter har besluttet å nekte alle skip på vei til Gazastripen å forlate greske havner, ifølge nyhetsbyrået AP.

Skipet er blant en større konvoi som planlegger å bryte den israelske blokkaden til Gazastripen. Israel har sagt at de vil stoppe alle forsøk på dette med de midler som er nødvendlig.

Flere skip har hatt tekniske problemer, og aktivistene har hevdet at de har blitt utsatt for sabotasje fra israelske dykkere.

Planen har vært at andre skip skal komme etter, og at alle skal møtes i internasjonalt farvann i midten av neste uke.

- Jeg har hørt meldinger om at noen av båtene allerede har reist, men vi kommer oss ikke av gårde før mandag, sier Rødt-politikeren Torstein Dahle til NTB. Han er en av sju nordmenn som skal være med den greske båten Juliano, som nå er under reparasjon etter at propellen ble ødelagt mens båten lå til kai.

- Ikke oppgitt Dahle avviser at nordmennene vurderer å reise hjem.

- Vi er utålmodige, men på ingen måte oppgitt. Tvert imot, det er en ganske offensiv stemning her, sier Dahle. Han mener at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gått langt i å innrømme at det er Israel som har sørget for forsinkelsene i Aten.

Juliano skal etter planen være ferdig reparert mandag og settes på vannet mandag. Deretter er det håp om at papirene er i orden i løpet av få timer.
- Vi vil ikke la oss stoppe Aksjonsleder Anne Wright på «Audacity of Hope», en tidligere oberst i den amerikanske hæren, sa like etter at skipet forlot Aten at de er svært bestemte på å komme seg til Gaza.

- Israelsk og gresk press vil ikke stoppe oss, sa hun.

Aktivistnettstedet All Voices skriver at aktivistene sang og gråt da de ble stoppet av den greske kystvakta. På Twitter gjorde de klart at de planla å ikke-voldelig motsette seg bording av skipet.