Greske myndigheter avviser at det styrtede AirEgypt-flyet er funnet

- Vi tok feil, sier EgyptAir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld avviser greske luftfartsmyndigheter at vraket av det styrtede EgyptAir-flyet er funnet.

- Etter å ha analysert funnene så er det indikasjoner på at det ikke kommer fra et fly. Min egyptiske kollega har bekreftet at det ikke er bevist at funnene stammer fra EgyptAir-flyet, sier Athanassios Binos, sjefen for den greske flysikkerhetsmyndigheten, til ERT TV, ifølge BBC.

Tidligere torsdag kveld hevdet EgyptAir at flyvraket var funnet.

- Vi har funnet vraket, sa EgyptAirs visepresident Ahmed Adel i et eksklusivt intervju med CNN.

EgyptAir publiserte også en pressemelding der de bekreftet funnet.

- Det viktigste for oss nå er å ta vare på familie og venner til alle dem som forsvant. Vi jobber nå med å ta kontakt med alle slektningene. Når den jobben er gjort vil vi offentliggjøre passasjerlista, sier Adel.

Men seint torsdag kveld kommer også kontrabeskjeden fra EgyptAir.

- Vi tok feil, sier Adel til CNN.

- Mange årsaker Samtidig sier amerikanske sikkerhetskilder til Reuters at de etter å ha gjennomgått satellittbilder ikke har klart å finne noen tegn til en eksplosjon om bord EgyptAir-flyet, skriver Reuters.

Det var torsdag ettermiddag de første rapportene om at det var funnet vrakrester som kunne stamme fra det savnet EgyptAir-flyet sør for den greske øya Karpathos kom.

Det var gresk TV som først meldte dette, ifølge Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået AP dreide det seg om to oransje objekter. Funnene skal ha blitt gjort omkring 80 kilometer sør for der flyet forsvant fra radaren.
 
- Det finnes så mange årsaker til at et fly kan falle fra himmelen og krasje. Vi har ingen forklaring på nåværende tidspunkt, sier Ahmed Adel.

Mistenker terror  Forsvarskilder forteller til Reuters at funnet ble gjort av en gresk fregatt 370 kilometer sør for øya Kreta. Objektene skal være hvite og røde plastdeler, og ble observert i nærheten av der det tidligere i dag skal ha blitt plukket opp signaler.

The Guardian skriver at «Greske myndigheter er i sjokk og vantro over hvor vrakrestene ble funnet».

De peker på at funnene er såpass langt unna stedet der flyet skal ha gått ned, mer enn 180 kilometer fra den greske øya Karpathos. Vinden i området skal dreie mot sør, og vil ikke føre til en slik bevegelse for vrakrestene.

Egyptiske fly oppdaget vrakrestene, og ifølge greske medier kan det dreie seg om redningsvester, skriver The Guardian.  

Egypts luftfartsminister Sherif Faty bekreftet på en pressekonferanse i ettermiddag at leteoppdraget er sentrert i nærheten av øya Karpathos. En gresk luftfartskilde fortalte til AFP tidligere i dag at flyet gikk ned 240 kilometer fra øya.

Han sa også at det er mer sannsynlig at en terrorhandling forårsaket styrten enn en teknisk feil.

Lederen for den greske flygelederorganisasjonen, Serafeim Petrou, utelukker heller ikke ei bombe.

- Det jeg kan si av erfaring er at denne plutselige forsvinningen enten betyr at flyet eksploderte i lufta, eller at det styrtet i sjøen. Uansett hva som er årsaken så var det ingen forvarsel. Det skjedde helt plutselig, sier Petrou til BBC.

EgyptAirs MS804-flyging, som var på vei fra Paris til Kairo med 66 personer om bord, forsvant fra radaren i Middelhavet klokka 02.30 natt til i dag.

Flyet, av type Airbus A320, var inne i egyptisk luftrom og 11 300 meter oppe i lufta da det forsvant.

- Informasjonen vi har bekrefter med sikkerhet at flyet har krasjet, sa Frankrikes president François Hollande på en pressekonferanse tidligere i dag.

Roterte i lufta  Like etterpå opplyser Hellas' forsvarsminister Panos Kammenos at deres data tyder på at flyet var på 11 300 meters høyde i egyptisk luftrom. Ifølge forsvarsministeren falt flyet 6700 meter og spant kraftig flere ganger før det ble borte fra radaren, skriver blant annet AP.

- Det dreide 90 grader til venstre og deretter 360 grader til høyre. Flyet falt fra 38 000 fot (11 500 meter) til 15 000 fot (4500 meter) til omkring 10 000 fot (3000 meter), sier Kammenos.

To kritiske minutter Greske forsvarskilder beskriver overfor The Guardian de to minuttene mellom 03.27 og 03.29 i natt som kritiske øyeblikk:

I løpet av disse to minuttene skal flyet ha falt de 8500 meterne i egyptisk luftrom før det forsvant fra radaren.

- Ingen problemer Den greske luftfartsdirektøren Konstantinos Lintzerakos sa tidligere i dag at flyet fløy på 11 300 meters høyde, og at det ikke rapporterte noen problemer. Flygeledere forsøkte å kontakte piloten på det egyptiske flyet for siste gang da det var 16 km igjen før det var ute av gresk luftrom.

Piloten svarte ikke, ifølge AP. Grekerne skal ha forsøkt å kontakte ham igjen gjentatte ganger fram til det forsvant fra radaren. Piloten besvarte heller ikke anrop via flyets nødfrekvens, ifølge The Guardian.

Den siste radiokontakten flyet hadde med bakken skal ha vært 10 minutter før det ble borte. Ingen vet foreløpig hva som har skjedd, men verken egyptiske eller franske myndigheter vil utelukke terror.

STYRTET: EgyptAirs fly med registreringsnummet SU-GCC styrtet i Middelhavet på vei fra Paris til Kairo i dag. Her et bilde av flytypen i Wien i Østerrike. Foto: AP Photo/Thomas Ranner
STYRTET: EgyptAirs fly med registreringsnummet SU-GCC styrtet i Middelhavet på vei fra Paris til Kairo i dag. Her et bilde av flytypen i Wien i Østerrike. Foto: AP Photo/Thomas Ranner Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram