KOM TOMHENDT TIL BRUSSEL: Euklid Tsakalotos, Hellas' nye finansminister, kom tomhendt til Brussel.  Foto: EPA/LAURENT DUBRULE
KOM TOMHENDT TIL BRUSSEL: Euklid Tsakalotos, Hellas' nye finansminister, kom tomhendt til Brussel. Foto: EPA/LAURENT DUBRULEVis mer

Greske myndigheter kom tomhendt til Brussel, men de muntlige forslagene skal være «bedre»

Må bli enig med EU om ny avtale innen kort tid for å unngå bankkollaps.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas hadde ikke med seg noe skriftlig forslag til avtale med kreditorene til hastemøtet i eurogruppen i Brussel tirsdag, meldte NTB tirsdag ettermiddag.

Grekerne la fram innspillene sine muntlig.

Hellas skal levere et formelt forslag til ny avtale med kreditorene på onsdag, opplyser Jeroen Dijsselbloem, eurogruppens sjef.

Eurotoppene skal ha sagt til Hellas under hastemøtet tirsdag at landet ikke kan vente seg noen gjeldslette i nær framtid, iføgle The Guardian.

Bedre forslag Senere tirsdag kveld melder Reuters at en anonym tjenestemann i forkant av hastemøtet i eurosonen uttalte at «vårt forslag er bedre enn forrige tilbud».

Forslagene den greske regjeringen la fram for kreditorene sist uke for å få flere lån, står fortsatt, men noen «forbedringer er gjort», sier den greske tjenstemannen, ifølge NTB.

Disse forslagene inkluderer reformer, finansiering, investeringsprogram og gjeldsordninger, sier tjenestemannen, som ønsket å være anonym, sier tjenestemannen.

Angela Merkel sa til pressen før hastemøtet at forholdene enda ikke ligger til rette for ny avtale, ifølge AFP.

Forhandles på onsdag Den greske avisa Kathimerini skriver at det offisielle forslaget først kommer onsdag.

Etter at den greske befolkningen i helga avviste kreditorenes forlag til hvordan Hellas kan bytte reformer og kutt mot kriselån, venter lånegiverne i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) på grekernes nye innspill til en avtale.

— Det er opp til grekerne, var den gjennomgående beskjeden fra finansministrene i eurogruppen tirsdag før de 19 stats- og regjeringssjefene i valutasamarbeidet skulle samles på kvelden.


Tidligere har Hellas blitt tildelt to krisepakker til totalt 240 milliarder euro i lån fra eurolandene og IMF. Likevel står landets økonomi i stampe med en arbeidsledighet på rundt 25 prosent.

Alexis Tsipras drar til Strasbourg og Europaparlamentet for å tale til enda flere europeiske ledere onsdag. Det bekrefter Europaparlamentet på deres Twitter, og Tsipras på sin egen.

Avgjørende 48 timer - De neste 48 timene blir avgjørende for landet, sier økonomiekspert James Nixon ifølge Associated Press.

Videre i artikkelen skriver nyhetsbyrået at uten en ny krisepakke kan landets banker konkurs i løpet av få dager, noe som igjen vil være et steg mot utestengelse fra EU.

Der EU-ledelsen ikke er fornøyde med hvordan Hellas sin regjering har benyttet krisepakkene så langt, tilskriver store deler av landets befolkning landets nedadgående økonomi kravene stilt av lånegiverne.

Grekerne ble søndag bedt om å si ja eller nei til vilkårene kreditorene i EU og IMF har satt for å utbetale flere lån i bytte mot greske reformer og kutt.

Da svarte overr 61 prosent nei til vilkårene - et nei som statsminister Alexis Tsipras har omtalt som «et stolt nei til ultimatumene og dem som terroriserer Hellas sin befolkning».