Greskkyprioter river grensegjerdet

Begynte torsdag kveld å rive gjerdet mot den tyrkiskkontrollerte delen av Kypros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gresk-kyprioter begynte sent torsdag kveld å rive deler av muren mot den tyrkisk-okkuperte delen av øya.

– Vi river muren, sier den kypriotiske regjeringstalsmannen Christoulas Pashardis.

– Men problemene tar ikke slutt selv om muren blir revet. Det er andre alvorlige problemer, blant annet sikkerhetsspørsmål som innebærer tyrkisk militær tilbaketrekking fra området, sier Pashardis.

– Vi forventer at den andre siden vil svare positivt og innlede konstruktiv dialog, la den gresk-kypriotiske talsmannen til.

FN var varslet

Nattens riving kom overraskende på alle, selv om FNs fredsbevarende styrke som vokter den såkalte grønne linjen mellom nord og sør skal ha vært varslet.

Først da nattemørket senket seg rullet anleggsmaskinene inn i Ledra-gaten i hjertet av forretningsstrøket i Nikosia, der de begynte sitt arbeid bak store presenninger som var hengt opp.

Nyheten om rivingen spredte seg raskt, og folk som samlet seg applauderte og jublet da pressluftborene gikk løs på den 5 meter høye betongmuren.

RIVER: Kypriotiske soldater fjerner deler av muren som har delt hovedstaden Nikosia i to siden 1974. Foto: Scanpix
RIVER: Kypriotiske soldater fjerner deler av muren som har delt hovedstaden Nikosia i to siden 1974. Foto: Scanpix Vis mer

Store politistyrker voktet området, men det ble ikke meldt om uro eller protester på noen side av muren.

– Rivingsarbeidet vil trolig være ferdig før soloppgang i morgen, sa en talsmann for politiet.

Krav til Tyrkia

Kypros har vært delt i to siden Tyrkia okkuperte nordspissen av øya i 1974, som et svar på et greskstøttet kupp i Nikosia.

Den gresk-kypriotiske regjeringen i Nikosia er internasjonalt anerkjent, mens Tyrkia er alene om å anerkjenne Den tyrkiske republikken Nord-Kypros.

Fra tyrkisk side var det ved midnatt fortsatt ikke kommet reaksjoner på nyheten om rivingsarbeidet.

Tyrkia har fortsatt 35.000 soldater utplassert på Kypros, men har fått klar beskjed fra EU om at de må redusere denne styrken og vise forhandlingsvilje om de skal ha håp om EU-medlemskap. Gresk-kypriotene ble medlemmer i EU i 2004.

Grenseposter

I desember 2003 lettet tyrkisk-kypriotene noe på restriksjonene for å besøke den greske siden av øya, og fem grenseposter er siden opprettet langs den grønne linja.

Mye tyder på at nattens aksjon i Nikosia vil rydde vei for en sjette grensepost, selv om dette ennå ikke er bekreftet fra tyrkisk side.

Da tyrkisk-kypriotene rev en gangbru på det samme stedet i desember, utløste det hissige protester på greskkypriotisk side som hevdet at sikkerhetsspørsmål først burde ha vært diskutert.

Ingen forsoning

En rekke forsøk på forsoning har vært resultatløse opp gjennom årene, det siste i januar da de muslimske tyrkisk-kypriotenes religiøse leder avlyste et besøk hos sin kristne motpart på den andre siden.

Ahmet Yonluer skulle ha holdt tillitsskapende samtaler med den gresk-kypriotiske erkebiskopen Chrystostomos II, men avlyste da han fikk vite at erkebiskopen nylig hadde omtalt Nord-Kypros som «en okkupert sone».

– Slike ord sårer oss, de krenker tyrkisk-kypriotene. Vi har derfor bestemt oss for å avlyse møtet, som ville blitt det første i Kypros\' historie og et bidrag til forsoning på øya, sa Ahmet Yonluer.

Kanonbåtdiplomati

Senest i februar sendte Tyrkia krigsskip til farvannet utenfor Kypros for å markere sin sterke misnøye med at den gresk-kypriotiske regjeringen hadde inngått avtaler med Libanon og Egypt som åpner for olje- og gassleting i Middelhavet.

Ankara protesterte kraftig og hevder at avtalene undergraver tyrkisk-kypriotenes rettigheter.

– Tyrkia er fast bestemt på å beskytte sine rettigheter og interesser i det østlige Middelhavet og vil ikke godta forsøk på å undergrave disse, het det i en kunngjøring fra tyrkisk UD.

NTB

I MØRKE: Nattens rivinger kom overraskende på alle.