Gresshopper truer Nord-Afrika

Horder med gresshopper truer Nord-Afrika. Ifølge FN kan en slik gresshoppesverm rive vekk livsgrunnlaget for en tidel av jordas befolkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er mange, de spiser alt de kommer over, og de sprer seg med rekordfart. FNs Mat- og Landbruksorganisasjon advarer nå mot en svær gresshoppesverm som truer avlingene i Nord-Afrika, melder BBC News Online.

Ifølge FN har gresshoppene allerede inntatt Mauritania, Niger og Sudan. Nå frykter observatørene at de vil spre seg over hele det nordlige kontinentet med rekordfart. Med katastrofale følger for matvareproduksjonen i de fattige landene.

- Situasjonen har potensiale til å utvikle seg raskt, kanskje i løpet av uker, sier en respresentant for FNs Mat- og Landbruksorganisasjon.

20 per kvadratmeter

Nord i Niger er det rapportert om så mange som 20 gresshopper per kvadratmeter. I et 30 kvadratmeter stort rom, vil det altså befinne seg 600 gresshopper.

- Antallet gresshopper øker raskt. De samler seg nå i grupper som er karakteristiske ved utbrudd, sier en representant ved Locust Group.

Spiser avlinger på minutter

Gresshopper opptrer normalt ikke i flokk, men hvis klimaforholdene ligger til rette, kan de formere seg veldig raskt. Når regntiden er over, samler gresshoppene seg på de stadig færre grønne flekkene, og begynner å te seg som en gruppe. I Mauritania i år kom tørken raskere enn antatt. Hvilket har ført gresshoppene sammen i hovedsaklig tre områder, i vestlige og sentrale regioner. Der formerer de seg og begynner å te seg som gruppe:

De unge gresshoppene, kalt «hoppere», samler seg i flokk for å jakte mat. Som fullvoksne, bevingede insekter, danner de svære svermer, ofte i antall på flere millioner individer. Svermene kan strekke seg over flere kilometer, og ødelegge store avlinger på få minutter.

Prøver å få kontroll

Fem team er allerede på plass i nord-vestlige Mauritania, hvor de prøver å begrense skadeomfanget av skadedyrene. Beredskapen står også klar med fem fly i nord-øst Sudan, der gresshoppene har lagt egg langs elva Atbara.

Forverrer situasjonen seg, kan svermen spre seg inn over nordlige deler av Mauritania og inn i Marokko, fra Sudan og mot Rødehavet, og fra Mali og Niger inn i Sør-Algerie.

Fra 1987 - 1989 var Vest-Sudan rammet av gresshoppesvermer som spredde seg så langt som til India.

VERSTE PÅ 30 ÅR: Dar-e Kalan District, nord Afghanistan i fjor. Regionen ble ammet den verste gresshoppesvermen på nesten 30 år. Om en uke fra bildet er tatt, vil disse hopperne ha utviklet seg til fullvoksne, bevingede insekter og ha begynt å fly.
ØDELEGGER: Afghanske menn prøver å få kontroll over hordene med gresshopper.
SAMLER SEG I SVERMER: Gresshopper opptrer normalt ikke i flokk, men hvis klimaforholdene ligger til rette, formerer de seg veldig raskt. Når regntiden er over, samler gresshoppene seg på de stadig færre grønne flekkene, og begynner å te seg som en gruppe.
MAT: Mange små, på ett strå.