Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gressklipping kan gi hjerteinfarkt - for utsatte

NEW YORK (NTB-Reuters): Brå og overdreven mosjon kan føre til hjerteinfarkt for personer med blokkerte arterier, og nå mener amerikanske forskere at de endelig har funnet årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fettbelegget i arteriene hos en del mennesker med hjertelidelser har en tendens til å løsne, og biter av belegget vil da blokkere arteriene som fører til hjertet.

  Ifølge forskerne bør menn med høyt kolesterol, lite mosjon og tegn på hjertelidelser være forsiktig med å bevege seg for mye. Selv gressklipping kan føre til hjerteinfarkt.

Skritt videre

- Det har vært kjent at plutselig fysisk aktivitet fører til hjerteinfarkt, men vi har aldri visst hva som forårsaker det, uttalte Dr. Renu Virmani ved det amerikanske forsvarets institutt for patologi på et møte i den amerikanske hjerteforeningen.

  Virmani sa at man er kommet et lite skritt videre i forskningen når man setter løsnet fett i arteriene i sammenheng med hjerteinfarkt.

  Sammen med sine kolleger har Virmani undersøkt 146 menn i 50-åra, alle med høyt kolesterol og hjerteproblemer.

 Risikoen for at medlemmene av gruppen skulle dø ved intens fysisk aktivitet var tre ganger så høy som blant andre menn.

Viktig med diett

Hos 68 prosent av dem som døde etter at de hadde drevet fysisk aktivitet, var fettbelegget løsnet. Dette skjedde bare hos 21 prosent av dem som døde under normal fysisk aktivitet.

  Personer med høyt kolesterolinnhold i blodet og med hjertelidelser bør derfor være forsiktig med å sette i gang med brå og hard fysisk aktivitet, sa Virmani.

  Først bør man ved hjelp av diett få ned kolestrolen, deretter starte forsiktig opp den fysiske treningen, ifølge eksperten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!