FNs klimatoppmøte

Greta (15) er klimatoppmøtets nye superstjerne: - Dere stjeler framtida vår

Svenske Greta Thunberg ble akkurat kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer. Onsdag gjorde hun skam på verdenslederne på FNs klimatoppmøte.

VERDENS NYE KLIMASTJERNE: Svenske Greta Thunberg ble akkurat kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer. Onsdag snakket hun til verdenslederne på FNs klimatoppmøte. Video: AP / NTB Scanpix. Klipp: Madeleine Hatlo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dere snakker bare om grønn økonomisk vekst fordi dere er for redde for å være upopulære. Dere snakker bare om å gjøre framskritt med de samme dårlige ideene som fikk oss inn i dette rotet, når den eneste fornuftige tingen å gjøre er å trekke i nødbremsen.

Det er torsdag 13. desember, og Greta Thunberg snakker foran verdenstoppene på FNs klimatoppmøte i Katowice i Polen. Hun er sint på politikerne som snakker i store ord, men som ikke gjør nok for å løse klimakrisen.

- Dere er ikke modne nok til å fortelle sannheten som den er. Til og med den byrden sender dere videre til oss barn, lyder det fra scenen der den spede jenta står foran publikum.

- Dere sier at dere elsker barna deres over noe annet, men likevel stjeler dere framtida deres rett foran øynene på dem.

Klimastjerne

Thunberg har blitt klimaaktivistenes nye superstjerne, etter at hun tidligere i høst satt utenfor den svenske Riksdagen og streiket fra skolen for klimasaken.

Streiken fikk massiv internasjonal oppmerksomhet , og utløste hundrevis av lignende skolestreiker over hele verden. Siden da har hun blitt kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer av Time Magazine.

Da FNs klimatoppmøte ble sparket i gang i begynnelsen av desember, var hun invitert inn av FNs generalsekretær António Guterres for å holde en kort åpningsappell, i tillegg til talen hun holdt onsdag.

Også her benyttet muligheten til å gjøre skam på alle som var til stede i salen, mens hun snakket på vegne av barna:

APPELL: Her holder Thunberg en appell foran en gruppe klimaaktivister under en protest mot global oppvarming i forbindelse med klimatoppmøtet i Katowice. Foto: AP / NTB Scanpix
APPELL: Her holder Thunberg en appell foran en gruppe klimaaktivister under en protest mot global oppvarming i forbindelse med klimatoppmøtet i Katowice. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har ikke kommet hit for å be verdenslederne om å bry seg om vår framtid. De har ignorert oss før, og de kommer til å gjøre det igjen. Siden de oppfører seg som barn, må vi ta det ansvaret de burde tatt for lenge siden.

Tror ikke på enighet

Til tross for engasjementet har hun liten tro på at politikerne faktisk kommer til å ta ordene hennes til etterretning, og komme til enighet om en konkret handlingsplan for å nå målene i Parisavtalen.

Selv etter Guterres' tordentale som ble avholdt samme dag, der han etterlyste politisk vilje for at verdens land skal bli enige om hvilke regler som gjelder under Parisavtalen.

- Jeg vil ikke at barnebarna mine eller noen andre skal lide under konsekvensene av våre feilgrep. De kommer ikke til å tilgi oss hvis ukontrollerte og løpske klimaendringer blir vår arv til dem, sa han foran forsamlingen.

Thunberg tror det er lite sannsynlig at landene vil komme fram til en konkret handlingsplan i nærmeste framtid. Hun beskriver situasjonen som håpløs, men understreker overfor svenske statskanalen SVT at vi er nødt til å handle, selv når det ikke finnes håp.

- Å ikke ha håp er ingen unnskyldning til ikke å gjøre noe. Håpet kommer jo først når vi handler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer