Greta (15) streiket for miljøet - nå er hun invitert til Arnold Schwarzeneggers klimatoppmøte

- Jeg elsker å se noen som ikke bare klager, men som faktisk gjør noe med saken.

SKOLESTREIKET: Greta Thunberg satt utenfor Riksdagen i Stockholm, hvor hun streiket fra skolen fordi hun ikke synes noen gjør nok for klimaet.
SKOLESTREIKET: Greta Thunberg satt utenfor Riksdagen i Stockholm, hvor hun streiket fra skolen fordi hun ikke synes noen gjør nok for klimaet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor gå på skolen for å lære, når selv ikke politikerne vil forholde seg til en av vår tids viktigste samfunnsutfordringer?

Det spørsmålet stilte svenske Greta Thunberg seg før det svenske valget, og bestemte seg for å protestere på den mest effektive måten hun kunne komme på. I totalt 15 dager satt hun utenfor Riksdagen og streiket fra skolen for klimasaken - noe hun aktet å gjøre fram til valgdagen.

Protesten har vakt internasjonal oppmerksomhet, og 15-åringen er overveldet over den store interessen.

Nå har engasjementet hennes nådd enda lengre enn hun noen gang hadde håpet på - søndag kveld tvitret nemlig Hollywood-stjerne og tidligere guvernør i California, Arnold Schwarzenegger, følgende:

- Jeg elsker å se noen som ikke bare klager, men som faktisk gjør noe med saken. Du inspirerer meg. Fortsett på skolen, så vil jeg veldig gjerne invitere deg til Wien og R20 så du kan inspirere enda flere.

Bare noen få minutter seinere svarte Thunberg:

- Regn med meg. Hasta la vista baby!

Til det svenske nyhetsbyrået TT forteller hun om invitasjonen fra Schwarzenegger:

- Det føles veldig kult. Det er helt utrolig at det har spredt seg sånn.

Engasjert klimaforkjemper

Schwarzenegger har engasjert seg sterkt i klimaspørsmål – både som guvernør i California, og i etterkant. I desember 2009 etablerte han, med støtte fra FNs daværende generalsekretær Ban Ki Moon, organisasjonen R20 – Regions of Climate Action – med hovedmål om å kjempe for Parisavtalen og FNs bærekraftsmål.

Blant andre FNs generalsekretær og vår egen statsminister Erna Solberg deltok på det årlige klimatoppmøtet, som fant sted i Wien i mai. Neste år er det Thunbergs tur.

Engasjementet har ikke lagt seg, til tross for oppmerksomheten hun allerede har fått. Til SVT forteller hun at skolestreiken kommer til å fortsette hver fredag også etter valget, fram til Sverige oppfyller Parisavtalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer