Greta Thunberg

Greta (16) fikk «trøstepris» av svenskekongen

Tross favorittstempelet ble det ingen fredspris på Greta Thunberg (16). Men hun ble prisvinner likevel.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nobels fredspris går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Han får prisen blant annet for fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea, og for sin dialog med forskjellige regionale opprørsgrupper.Ahmed var blant forhåndsfavorittene og prisen hylles fra en rekke hold. Samtidig mener flere prisen ikke vil fremme fred.En annen forhåndsfavoritt, spesielt blant bookingselskapene om ikke hos ekspertene, var svenske Greta Thunberg (16). På grunn av hennes miljøkamp for planeten og hvordan hun har engasjert spesielt den yngre generasjonen, har hun blitt trukket fram som en het kandidat til fredsprisen.Men slik gikk det ikke og leder Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen ønsket ikke å kommentere avgjørelsen.

Miljøhelt

Men Thunberg går ikke inn i helga uten priser. I dag fikk hun det som kan betegnes som «trøstepris». Og hun fikk den av sin egen konge - kong Carl Gustaf.Han kåret på vegne av Verdens naturfond 16-åringen til «årets unge miljøhelt» på Ulrikadals slott utenfor Stockholm, melder Aftonbladet.se.- Gratulerer med et fantastisk arbeid, sa kongen, ifølge avisa.- Jeg vil takke for hennes enorme engasjement og fantastiske arbeid som hun har gjort dette året. Jeg håper dere kan hilse til greta, sa kongen to representanter fra «Fridays for furture«, som mottok prisen på vegne miljøhelten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer