Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Greta har ankommet Portugal

Snart fremme ved klimaforhandlingsmøtet i Madrid.

LISBOA: Her ankommer Greta Thunberg Portugals hovedstad. Hun skal delta på klimamøtet COP 25 i Madrid. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Greta Thunberg har ankommet Doca de Alcantara i Lisboa, etter en nesten tre uker lang reise i katamaranen «La Vagabonde».

- Det føles uvirkelig. Det er en veldig spesiell følelse å se land og mennesker, sa 16-åringen til avisa Dagens Nyheter før de seilte inn mot havna i Lisboa tirsdag.

Båthavna Thunberg ligger rundt 60 mil fra Madrid, hvor klimaforhandlingsmøtet COP25 startet på mandag. Hun opplyste om forsentkommelsen allerede seint lørdag kveld på Twitter:

- Dag 18. Vi setter fart mot Europa! Estimert ankomsttid akkurat nå er tirsdag morgen. Vi ankommer Doca de Alcantara, Lisboa. Vi gleder oss til å se dere alle der, skrev hun.

Klimaforhandlingene i Madrid varer til 13. desember.

Ba om hjelp

16-åringen ba i starten av november om hjelp til å returnere til Europa, i og med at klimakonferansen ble flyttet fra Chile til Spania. Hun hadde vært i Nord-Amerika siden hun i august krysset Atlanterhavet med seilbåten Malizia II. Båteierne Whitelum og Carausu kontaktet Thunberg for å tilby henne å sitte på deres katamaran, ettersom hun ikke ville fly på grunn av miljøhensyn.

På den endelige turen «over dammen» har hun hatt med seg den britiske seileren Nikki Henderson, faren sin Svante Thunberg, de australske båteierne Riley Whitelum og Elayna Carausu og deres sønn Lenny på 11 måneder.

KRITIKK: Greta Thunberg takker net til Nordisk råds miljøpris. I samme oppdatering på Instagram langer hun ut mot Norge. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Hovent

Ikke alle er like begeistret for Thunbergs klimaengasjement. Her hjemme fikk hun på pukkelen av Frp's miljøpolitiske talsmann, Gisle Saudland, etter at hun ikke ville motta Nordisk råds miljøpris.

Thunberg, som sendte to skolestreikere til utdelingen med en uttalelse, vil ikke godta utmerkelsen før de nordiske landene handler i henhold til hva vitenskapen sier for å begrense økningen av den globale temperaturen.

- Ved å tildele Thunberg denne symboltunge prisen ønsket vi å gi henne anerkjennelse for det viktige arbeidet hun har lagt ned. Avslaget viser hvor radikale og kompromissløse deler av miljøbevegelsen dessverre har blitt, sa Saudland, som også er norsk varamedlem i Nordisk råd.

Han mente Thunbergs reaksjon var radikal fordi det sender ut signaler om at de nordiske landenes klimaarbeid ikke betyr noen ting.

- Det er feil bilde å male. Det er hovent og overlegent, sa Saudland.

- Hun er en idiot

En som gikk en del hakk lenger i sin Thunberg-kritikk var den autofile TV-stjerna Jeremy Clarkson, kjent fra det populære motorprogrammet Top Gear.

- Ingen jeg kjenner som er under 25 år har den minste interesse for biler. Greta Thunberg har drept bil-showet. På skolen lærer de at biler er ondskap, før de lærer seg å si «mamma og pappa», sa Clarkson i et intervju, der han også kalte Thunberg for en idiot.

- Hun er en idiot som går rundt og sier at vi alle skal dø. Det kommer ikke til å løse noe, kjære deg, sa Clarkson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media