Greta Thunberg: - Unnskyld

Klimaaktivisten ble anklaget for å oppfordre til vold mot politikere. Nå beklager hun.

SPRÅKFORVIRRING: Greta Thunberg har blitt anklaget for å oppfordre til vold etter at hun brukte uttrykket «politikerne må stilles til veggs», og oversatte direkte til engelsk. Video: AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klimaaktivisten Greta Thunberg kom med det mange mener er en uheldig uttalelse under en demonstrasjon i Torino i Italia på fredag.

I sin som vanlig engasjerende tale, uttalte hun at «politikerne må stilles til veggs».

Selv om det å stille noen til veggs er et etablert uttrykk både i Norge og i Sverige, kan det tolkes annerledes når det blir direkte oversatt til engelsk. Thunberg har i ettertid blitt anklaget for å oppfordre til vold.

- Det er det som skjer når du improviserer taler på et annet språk. Selvfølgelig beklager jeg om noen misforsto dette, skriver 16-åringen på Twitter.

- Imot vold

I Twitter-meldinga forklarer hun også betydningen av uttrykket - at det betyr å stille noen til ansvar. Samtidig understreker 16-åringen at hun, og alle unge skolestreikere, er imot alle former for vold.

- Det sier seg selv. Men jeg sier det likevel, skriver hun.

Under talen fredag sa klimaaktivisten at verdenslederne rømmer fra ansvaret om å motvirke klimaendringene.

- Vi må passe på at de ikke gjør dette. Vi må stille dem til veggs og påse at de gjør jobbene sine for å beskytte vår framtid, sa Thunberg.

Fredag ble det også kjent at 16-åringen tar en julepause. Hun fortalte nyhetsbyrået TT at hun trenger hvile.

- Jeg skal være hjemme i jula. Etter det tar jeg en ferie fordi jeg må hvile. Man kan ikke gjøre dette hele tida, sier hun.

KAOS: Greta Thunberg deltok på en aksjon under klimatoppmøtet i Madrid. Det oppstod kaos etter aksjonen. Video: AP Vis mer

Årets person

Thunberg ble for alvor kjent i august 2018 da hun satt utenfor Riksdagen i Stockholm med en plakat med teksten «skolstrejk för klimaet».

Siden har hun reist verden rundt til ulike klimademonstrasjoner, og har oppfordret en rekke verdensledere til å handle før det er for seint. Torsdag ble hun kåret til årets person av Time Magazine.

Tenåringen har også over tid opplevd grov sjikane og hets på bakgrunn av sitt engasjement. Blant dem som har hånet 16-åringen er USAs president Donald Trump.

- Så latterlig. Greta må jobbe med sinnemestring, og deretter se en god gammeldags film på kino med en venn. Slapp av, Greta. Slapp av! skrev Trump på Twitter tidligere denne uka.

Kort tid seinere svarte Greta Thunberg ved å endre beskrivelsen av seg selv på sin egen Twitter-konto. Der skriver hun følgende: «En tenåring som jobber med sinnemestring. Akkurat nå slapper jeg av og ser en god gammeldags film på kino med en venn».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer