Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Greta Thunberg slår tilbake mot kritikerne

- Asperger kan være en superkraft, skriver 16-åringen på Twitter.

KLIMAAKTIVIST: Greta Thunberg åpner opp om diagnosen på Twitter. Foto: Jeenah Moon / Reuters / NTB Scanpix
KLIMAAKTIVIST: Greta Thunberg åpner opp om diagnosen på Twitter. Foto: Jeenah Moon / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Når de som hater går etter utseende og forskjeller, så betyr det at de ikke har noe annet. Da vet du at du vinner, skriver klimaaktivisten Greta Thunberg på Twitter.

I helga åpnet den svenske 16-åringen opp om Asperger-diagnosen, og tok samtidig et oppgjør med kritikerne. Thunberg sier hun ikke er åpen om diagnosen for å gjemme seg bak den, men fordi mange «ignorante mennesker» fortsatt anser Asperger som en «sykdom.»

- Jeg har Aspbergers, og det betyr at jeg noen ganger er litt annerledes enn normen. I den riktige situasjonen så er det å være annerledes en superkraft, sier hun.

- Fant mening

Thunberg er likevel ærlig om at diagnosen har begrenset henne tidligere.

- Før jeg begynte med skolestreikene, hadde jeg ingen energi, ingen venner, og jeg snakket ikke med noen. Jeg satt alene hjemme med en spiseforstyrrelse, skriver hun.

- Alt dette er borte nå, etter at jeg fant mening i en verden som noen ganger virker overflatisk og meningsløs for så mange mennesker, fortsetter 16-åringen.

Thunberg befinner seg for øyeblikket i New York for å delta på klimatoppmøtet seinere i september.

Fyrte løs

Siden Thunberg startet sin skolestreik for klima i fjor høst, har hun inspirert millioner til å streike for klima. Hun har blitt en av de mest prominente ansiktene i klimakampen, men har også møtt solide doser motstand.

En av Thunbergs kritikere er kommentatoren Andrew Bolt (59). I starten av august fyrte han løs mot klimaaktivisten i et innlegg i Herald Sun.

«Ingen tenåring er mer sinnssykt innflytelsesrik enn Greta Thunberg, den dypt forstyrrede Messias for bevegelsen mot global oppvarming. (..) Jeg har aldri sett en så ung jente med så mange mentale forstyrrelser bli behandlet som en guru av så mange voksne», skrev Bolt.

Innlegget fikk mange til å reagere, spesielt fordi 59-åringen gjør narr av Thunbergs Asperger-diagnose.

Kommentarene gikk heller ikke upåaktet hen hos Thunberg.

«Jeg er virkelig alvorlig forstyrret («deeply disturbed») over det faktum at disse hat- og konspirasjonskampanjene får fortsette og fortsette, bare fordi vi barn kommuniserer og handler på basis av vitenskapen. Hvor er de voksne», svarte Thunberg under Twitter-tråden til Bolts kommentar.

Dette omtalte Dagbladet tidligere i august.

KLIMABRØL: Tusenvis av folk samlet seg, og brølte unisont for klimaet. Video: Christian Wehus. Vis mer

- Apokalypseguru

Bolt er langt fra 16-åringens eneste motstander. Før klimaaktivistens tale til den franske nasjonalforsamlingen i juli, fikk hun kritikk fra en rekke franske politikere. En av dem var Guillaume Larrive, lederkandidat for Republikanerne.

- Vi trenger ikke apokalypseguruer, skrev Larrive på Twitter.

Flere folkevalgte hadde på forhånd uttalt at de ville boikotte talen, ifølge Reuters. Det gjaldt politikere fra både Marine Le Pens ytre høyre-parti Nasjonal samling og Republikanerne, meldte Dagbladet tidligere.

Flere av dem kritiserte Thunberg i skarpe ordelag.

«Profet i shorts» og «vinneren av Nobelprisen i frykt», kalte Republikanernes Julien Aubert henne, mens Nasjonal samlings Jordan Bardella beskyldte henne for å ha et «ubrutt følelsesdiktatur».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!