Greta Thunberg tar grep mot svindlerne

Greta Thunberg tar grep for å verne seg selv og sitt eget navn.

TAR GREP: Greta Thunberg registrerer navnet sitt og slagordet «Fridays For Future» som varemerke for å unngå misbruk og forfalskning av navnet sitt. Foto: Scanpix
TAR GREP: Greta Thunberg registrerer navnet sitt og slagordet «Fridays For Future» som varemerke for å unngå misbruk og forfalskning av navnet sitt. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har skjedd mye siden Greta Thunberg (17) i august 2018 satt utenfor parlamentshuset med et skilt som sa «skolestreik for klimaet».

Hun satt der hver dag fram til valget 9. september, og ble raskt et navn på alles lepper. Særlig bemerket gjorde hun seg da hun holdt en tale under FNs klimatoppmøte i New York i fjor.

Millioner av mennesker verden over har fulgt den unge svenske klimaaktivistens oppfordring og hun inspirert av den unge klimaaktivisten har titusenvis av barn og voksne engasjert seg i klimasaken.

I kjølvannet av den massive oppmerksomheten og gjennomslagskraften hun har fått, tar hun nå grep, for å verne både seg selv og sitt eget navn.

I dag skriver hun på Instagram som når ut til 9,8 millioner følgere, at hun har registrert navnet sitt og slagordet «Fridays For Future» som varemerke for å unngå misbruk og forfalskning av navnet sitt.

- Dessverre er det fortsatt mennesker som prøver å etterligne meg eller falskt hevder at de «representerer» meg for å kommunisere med høyprofilerte mennesker, politikere, media, artister og lignende, skriver hun.

Hun forteller at navnet hennes og «Fridays For Future»-bevegelsen stadig blir brukt til kommersielle formål uten at hun har gitt samtykke.

- Det skjer for eksempel i markedsføring, i forbindelse med salg av produkter og av folk som samler inn penger i navnet mitt og i bevegelsens navn.

Den svenske aktivisten er tildelt flere priser for sitt klimaengasjement og rett før jul ble hun kåret til årets person 2019 av det amerikanske nyhetsmagasinet Time.

FEIRER MED STREIK: Tidligere denne måneden fylte klimaaktivist Greta Thunberg 17 år. Dagen tilbragte hun utenfor Riksdagen. Foto: Reuters/NTB Scanpix
FEIRER MED STREIK: Tidligere denne måneden fylte klimaaktivist Greta Thunberg 17 år. Dagen tilbragte hun utenfor Riksdagen. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med BBC før jul fortalte Svante Thunberg, Greta Thunbergs far, at han i utgangspunktet var negativ til at dattera skulle fronte kampen mot klimaendringer.

Samtidig fortalte han at han er bekymret for all hetsen hun utsettes for. Blant annet har hun blitt utsatt for enorme mengder hets i sosiale medier.

- Særlig er jeg bekymret for de falske nyhetene, alle de fabrikkerte påstandene om henne og hatet det genererer, sa Svante til BBC.

Men faren er glad for å se at dattera ser ut til å ta det «utrolig fint».

- Jeg vet faktisk ikke hvordan hun klarer det, men hun ler mesteparten av tida. Han håper at det kommende året blir mindre intenst, og at han tror at Greta har lyst til å gjenoppta skolegangen.

Registrerer varemerker

For å beskytte aktivitetene og bevegelsen hun startet, har hun nå søkt om å registrere navnet sitt, «Fridays For Future» og Skolstreik for klimaet som varemerker. Hun gjør det også for å iverksette nødvendige tiltak mot mennesker eller selskaper som har prøvd å bruke henne og bevegelsen i formål som ikke er i tråd med det bevegelsen står for.

- Jeg kan forsikre deg om at jeg og de andre streikerne i skolen har absolutt ingen interesser for varemerker. Men dessverre må det gjøres, skriver hun i innlegget.

- «Fridays For Future» er en global bevegelse grunnlagt av meg. Det tilhører alle som deltar i det, fremfor alt de unge. Det kan, og må ikke brukes til individuelle eller kommersielle formål.

I tillegg oppretter hun sammen med familien sin en stiftelse. Den er allerede registrert men ikke i gang enda. Stiftelsens mål vil være å fremme økologisk, klimatisk og sosial bærekraft samt mental helse, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer