Greta Thunberg til norske politikere: - Vi må handle nå

Greta Thunberg og Natur og Ungdom er tildelt Fritt Ord-prisen for sine bidrag i klima- og miljødebatten. I takketalen ba Thunberg norske politikere om å handle.

OSLO: Klimaaktivist Greta Thunberg takker for Fritt Ords pris i en videotale som vises under utdelingsarrangement på Operaen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OSLO: Klimaaktivist Greta Thunberg takker for Fritt Ords pris i en videotale som vises under utdelingsarrangement på Operaen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den svenske klimaaktivisten har valgt å donere halvparten av prisen sin på 500.000 kroner til klimasøksmålet Natur og Ungdom og Greenpeace har anlagt mot den norske stat for å stanse oljeboringen i Barentshavet.

Videohilsen

16-åringen var ikke til stede under prisutdelingen i Operaen i Oslo onsdag kveld, men i en videohilsen ga hun en tydelig oppfordring til norske politikere.

- Det er en viktig sak som viser at makthaverne ikke lenger kan holde på som i dag. Min utfordring til norske politikere er at vi må handle nå, ellers kan det bli for sent. Land som Sverige og Norge har så store muligheter til å gå foran. Vi må ta ansvar, sa Thunberg.

Siden august 2018 har 16-åringen inspirert hundretusener av ungdommer, elever og studenter over hele verden til å demonstrere for klimakampen. For det har hun blitt belønnet med Fritt Ord-prisen, som er en ytringsfrihetspris.

Skolestreiken

Også Natur og Ungdom ble tildelt prisen. Miljøvernorganisasjonen arrangerte elevstreiken for klimakampen, som trakk rundt 40.000 skoleelever og studenter over hele landet 22. mars.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer