Gretas far er bekymret

Svante Thunberg forteller at Greta Thunberg er lykkelig, men at han er bekymret for all hetsen hun utsettes for. Nå tror han at hun vil gjenoppta skolegangen.

BEKYMRET: Svante Thunberg er bekymret for all hetsen dattera utsettes for. Foto: Paul Chiasson / PA Photos / NTB Scanpix
BEKYMRET: Svante Thunberg er bekymret for all hetsen dattera utsettes for. Foto: Paul Chiasson / PA Photos / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med BBC forteller Svante Thunberg, Greta Thunbergs far, at han i utgangspunktet var negativ til at dattera skulle fronte kampen mot klimaendringer.

Bekymret

Samtidig forteller han at Greta er lykkelig, men at han er bekymret for all hetsen hun utsettes for. Blant annet har hun blitt utsatt for enorme mengder hets i sosiale medier.

- Særlig er jeg bekymret for de falske nyhetene, alle de fabrikkerte påstandene om henne og hatet det genererer, sier Svante til BBC.

Men faren er glad for å se at dattera ser ut til å ta det «utrolig fint».

- Jeg vet faktisk ikke hvordan hun klarer det, men hun ler mesteparten av tida. Hun synes at det er hysterisk, sier han og legger til at han håper at det kommende året blir mindre intenst, og at han tror at Greta har lyst til å gjenoppta skolegangen.

BOMMER: Den russiske programleder Vladimir Solovjov viste frem et klipp av det han mente var moren til Greta Thunberg. Det var bare et problem. Video: Rossija 1. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Var deprimert

Klimaaktivisten har fått titusenvis av ungdommer rundt omkring i verden til å engasjere seg i klimasaken, blant annet ved å arrangere skolestreiker. Faren forteller at i åra før Greta begynte å streike, så var hun deprimert.

- Hun sluttet å snakke … Hun sluttet å møte opp på skolen, sier han og legger til at hun også nektet å spise.

- Det var det ultimate marerittet for en forelder.

Foreldrene tok tak for å hjelpe Greta, og faren forteller at dattera fikk energi av å klare å påvirke foreldrene til å endre sine vaner for å bidra i kampen mot klimaendringene.

- Alt dette gjorde jeg fordi jeg visste at det var det rette. Jeg gjorde det ikke for å redde kloden, men for å redde barnet mitt.

KRITIKK: Greta Thunberg takker net til Nordisk råds miljøpris. I samme oppdatering på Instagram langer hun ut mot Norge. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Gjesteprogramleder

Nylig var Greta Thunberg gjesteprogramleder for BBCs radioprogram «Today». I forbindelse med dette måtte BBC-teamet fly til Sverige, ettersom Thunberg selv ikke ønsker å fly.

Programleder Mishal Husain forklarte at Thunberg var kritisk til dette, men at de måtte gjøre det fordi de rett og slett ikke hadde tid til å ta tog eller båt til Sverige.

Ifølge avisa førte turen til CO₂-utslipp på et halvt tonn per person. For å sette det i perspektiv, regnes det per 2018 at en nordmann sto for totalt 9,4 tonn CO₂-utslipp per år.

SPRÅKFORVIRRING: Greta Thunberg har blitt anklaget for å oppfordre til vold etter at hun brukte uttrykket «politikerne må stilles til veggs», og oversatte direkte til engelsk. Video: AP. Vis mer

Verdenskjent

Greta Thunberg entret offentligheten ved å streike for klimaet utenfor Riksdagen i Sverige høsten 2018. På under ett år har hun blitt verdenskjent, og inspirert titusenvis av ungdommer til å engasjere seg for klimasaken.

Særlig gjorde hun seg bemerket da hun tidligere i år holdt en tale under FNs klimatoppmøte i New York.

- Hvordan våger dere? Vi kommer aldri til å tilgi dere, sa hun til de frammøtte verdenslederne.

I tillegg har USAs president, Donald Trump, latterliggjort henne ved to anledninger - noe som ikke gjorde aktivisten mindre kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer