Gretas nye makker: - En krise selv ikke Marie kan fikse

Ny klimafredag, nå med japansk organiseringsikon

SE TV: Akkurat nå streiker ungdom for klimaet verden over. Vi gir deg siste nytt om saken. Programleder: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ny fredag med klimademonstrasjoner over hele kloden - og først ut er flere tusen mennesker i markering foran nasjonalforsamlingen i New Zealands hovedstad Wellington (10 timer foran norsk tid). Lokale medier skriver at det er så mange som 40 000 på plass.

Tegninger og bilder av Greta Thunberg (16) går igjen på plakater i opptoget i verdens sørligste hovedstad, og det er ventet at mer enn 3000 steder i så mange som 170 land vil delta i dagens markering.

I opptoget på New Zealand deler det svenske miljøikonet oppmerksomheten sammen med en ung kvinne fra Japan.

«Selv ikke Marie Kondo kan fikse denne krisen», er budskapet på plakatene med bilde av den 34 år gamle japanske kvinnen.

Hvem er så Marie Kondo ?

GRETA TUNBERGS HJELPER: Klimademonstrantene i New Zealands hovedstad Wellington drar inn organiseringsikonet Marie Kondo i tillegg til Greta Thunberg. Foto: Nick Perry, AP/NTB Scanpix.
GRETA TUNBERGS HJELPER: Klimademonstrantene i New Zealands hovedstad Wellington drar inn organiseringsikonet Marie Kondo i tillegg til Greta Thunberg. Foto: Nick Perry, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Organisering

Ikke kjent for sitt klimaengasjement i Greta Thunberg-stil, men hun startet veien mot ikonstatus som 18-åring med nye metoder for å rydde opp og organisere.

Hennes bøker om kjapp nyorganisering av små og store fastlåste prosjekter er solgt i mer enn åtte millioner eksemplarer på et 40-talls språk.

Klimabevegelsen på den sørlige halvkule drar altså inn et organiseringsikon til å dra løpet videre sammen med «gründer» Greta Thunberg.

KLIMABRØL: Tusenvis av folk samlet seg, og brølte unisont for klimaet. Video: Christian Wehus. Vis mer

Klimademonstrasjoner går over hele kloden i dag som sist fredag.

Kanadisk tv melder at Greta Thunberg seinere i dag (16 timer bak Wellington) skal delta i protesttoget i storbyen Montreal. Canadas statsminister Justin Trudeau skal også være tilstede der.

Feirer 57 år

Organisasjonen Earth Strike, som er sentral i den verdensomspennende organiseringen av klimafredag nummer to rundt kloden, mener at denne fredagen gir grunn til å feire en bokutgivelse.

I dag, 27. september, er det 57 år siden en epokegjørende bokutgivelse, som har fått stadig større betydning for miljøengasjementet, ifølge Earth Strike.

Da utkom boka «Silent Spring», der forfatteren Rachel Carson tok opp skyggesider ved uhemmet bruk av sprøytemidler i landbruket.

Den norske hovedmarkeringen i dag er foran Stortinget klokka 11.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer