Gretas nye makker: - En krise selv ikke Marie kan fikse

Ny klimafredag, nå med japansk organiseringsikon

SE TV: Akkurat nå streiker ungdom for klimaet verden over. Vi gir deg siste nytt om saken. Programleder: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ny fredag med klimademonstrasjoner over hele kloden - og først ut er flere tusen mennesker i markering foran nasjonalforsamlingen i New Zealands hovedstad Wellington (10 timer foran norsk tid). Lokale medier skriver at det er så mange som 40 000 på plass.

Tegninger og bilder av Greta Thunberg (16) går igjen på plakater i opptoget i verdens sørligste hovedstad, og det er ventet at mer enn 3000 steder i så mange som 170 land vil delta i dagens markering.

I opptoget på New Zealand deler det svenske miljøikonet oppmerksomheten sammen med en ung kvinne fra Japan.

«Selv ikke Marie Kondo kan fikse denne krisen», er budskapet på plakatene med bilde av den 34 år gamle japanske kvinnen.

Hvem er så Marie Kondo ?

Organisering

Ikke kjent for sitt klimaengasjement i Greta Thunberg-stil, men hun startet veien mot ikonstatus som 18-åring med nye metoder for å rydde opp og organisere.

Hennes bøker om kjapp nyorganisering av små og store fastlåste prosjekter er solgt i mer enn åtte millioner eksemplarer på et 40-talls språk.

Klimabevegelsen på den sørlige halvkule drar altså inn et organiseringsikon til å dra løpet videre sammen med «gründer» Greta Thunberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer