Grete Faremo bedyrer at hun ikke har vurdert Mælands stilling

Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård blir Mælands etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Faremo har beordret Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård til ny politidirektør etter Øystein Mæland.

Ny sjef på plass
- Han har vært Kripos-sjef og sjef for utrykningspolitiet, sier justisminister Grete Faremo under pressekonferansen i Nydalen i dag formiddag.

- Det blir også opprettet et bredt anlagt endringsprogram. Politidirektørens ledergruppe vil bli utvidet, la justisministeren til.

- Jeg har siden mandag konsentrert meg om det faglige innholdet i rapporten. Jeg har konsentrert meg om et fullstendig bilde av situasjonen etter kommisjonens rapport, forteller Faremo.

- Ikke vurdert Mæland
Hun bedyrte overfor pressen at hun ikke hadde vurdert Mælands posisjon som politidirektør.

- Jeg har ikke vært der at jeg har vurdert om personer må gå, heller ikke Mæland. Men når det tunge arbeidet gjorde det umulig å utelukke personalendringer, måtte jeg derfor ha avklaring på om jeg var habil overfor Mæland, sier hun under pressekonferansen og forteller videre:

- Det grunnleggende alvoret i 22.julikommisjonens rapport tilsa nettopp det. Det var viktig for meg å gi korrekt orientering om min beslutning raskest mulig. Jeg orienterte Bård Vegar Solhjell som var fungerende statsminister i dette spørsmålet. Men igjen: Jeg understreker: Jeg var ikke der at jeg vurderte Mælands stilling, sier Faremo som forteller at hun skulle hatt et møte med Mæland i dag morges.

- Min fremste prioritet er jobben som skal gjøres med beredskapen, sier Faremo.

- Vanskelig dag
På spørsmål fra TV2 like etter på om hvorfor hun ikke vurderte habiliteten til Øystein Mæland tidligere som justisminister, svarer hun følgende:

- Jeg har alltid vurdert meg som habil etter at han gikk inn som min statssekretær overfor Øystein Mæland.

- Hvorfor opplever han det slik at han ikke opplever at han ikke lenger har tillit fra deg?

- Jeg har snakket med Øystein Mæland i dag morges. Jeg tror dagen i dag er vanskelig både for ham og meg, på samme som dagen i går også var det.

Dramatisk avgang
Seint i går kveld ble det klart at politidirektør Øystein Mæland trekker seg fra jobbens om politisjef. Nyheten var det justisministeren selv som kom med på den direktesendte partilederdebatten under den nyoppstartede Arendalsuka. Tema for debatten var 22.julikommisjonen, men politidirektørens avgang ble et naturlig hovedtema.

Avgangen kom like etter gårsdagens krisemøte med landets politimestrene, hvor landets politiledelse ga klart uttrykk for at de fortsatt hadde tillit til Mæland. Avgangen kom som en stor overraskelse på de mange mestrene, som nå så for seg Mæland som regjeringens ryddemann. Men hos Grete Faremo og justisdepartementet var det tvert imot helt stille.

Inhabil minister
Faremo selv kunne i går under partilederdebatten avsløre at hun ikke hadde snakket med politidirektøren etter 22.julikommisjonen ble lagt fram mandag.

Like før hun fortalte nyheten om Mælands avgang, kunne hun selv fortelle at hun hadde etablert seg inhabil overfor politidirektøren. Bakgrunnen for det er at lovavdelingen i Justisdepartementet mente Faremo var nær å være inhabil. Det var justisministeren selv som valgte å erklære seg inhabil overfor den tidligere Ap-politikeren, som tidligere har vært hennes nærmeste som statssekretær i nettopp Justisdepartementet.

Også Jens Stoltenberg har tidligere erklært seg inhabil overfor Mæland, som var statsministerens forlover i 1987.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer