FULGTE MED: Grete Faremo møtte norske styrker som jakter på pirater utenfor Afrikas østkyst. Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter
FULGTE MED: Grete Faremo møtte norske styrker som jakter på pirater utenfor Afrikas østkyst. Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenterVis mer

Grete Faremo møtte Norges piratjegere

Norske Orion-fly har avskåret åtte kapringsforsøk på sine totalt 15 flyvninger over havområdet utenfor Afrikas østkyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Grete Faremo fikk i dag et innsyn i piratvirksomheten utenfor Afrikas østkyst.

Det norske Orion-flyet har jaktet pirater utenfor kysten av Somalia som en del av Operation Ocean Shield siden slutten av september.

- Har gitt resultater - Jeg synes det er viktig å dra ut å hilse på de 41 personene vi har her nede på Seychellene og i tillegg få et nærmøte med situasjonen. Jeg fikk se at aktiviteten dessverre er stor, men vi ser likevel en situasjon der de lykkes med færre kapringsforsøk enn før, sier Faremo til Dagbladet.

- Jeg har blitt briefet om at toktene vi har vært ute på, har gitt resultater i form av at vi har avgitt informasjon som har bidratt til avskjæringen av pirater med utstyr og opplagt mulighet til å angripe skip, sier hun videre.

Det norske Orion-flyet er stasjonert på Camp Skare, en leir kalt opp etter den tidligere Orion-piloten Siri Skare, som ble drept i Afghanistan tidligere i år. Det norske flyet bidrar sammen med sju andre med informasjon til 33 andre marinefartøy, som deretter gjør selve jobben på havet.

SNAKKET OM ORION-FLY: Forsvarsminster Grete Faremo møtte i dag dem som daglig jakter på pirater. Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter
SNAKKET OM ORION-FLY: Forsvarsminster Grete Faremo møtte i dag dem som daglig jakter på pirater. Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter Vis mer

- Jeg har sett både båter som har gjort seg klare til å dra ut, og aktivitet ute der de gjør seg klare til kapring, forteller Faremo.

- Dette er likevel et kjempestort havområde på størrelse med Europa, og oppgaven er krevende, sier hun videre.

Utfordrende situasjon på land Faremo har flere ganger tidligere understreket at piratsituasjonen i Somalia løses på land, men sier likevel at den militære operasjonen på havet er viktig for at nødhjelp skal komme fram til Somalia og for at de 20 000 skipene som seiler gjennom havområdet årlig, kommer seg trygt gjennom.

- Jeg har mange ganger sagt at det er viktig med tiltak på land, for problemet er at bakmennene har en enkel jobb med rekruttering i et land i dyp fattigdom, tørke og for øvrig få muligheter.

Hun mener der derfor er viktig å sikre at FNs matvareprogram kommer seg fram.

Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter
Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter Vis mer

- Jeg har sett at denne kapasiteten var etterspurt og tiltrengt, og det er nå positivt å registrere at til tross for økt aktivitet, så er det færre kapringer.

Uaktuelt med norske styrker på land Faremo forteller at Norge har bidratt med rundt 200 millioner til situasjonen på land.

- Det er et lite antall bakmenn som driver med alvorlig organisert kriminalitet, og jeg mener vi trenger å ta tak i dette på en mer organisert måte. Vi har vært aktiv innenfor FN-rammene i New York for å uttrykke at vi er opptatt av at vi må gå bredt til verks, sier Faremo.

- Kan det bli aktuelt for Norge å bidra militært også på land?

- Jeg vet at det diskuteres i EU, men for min del har jeg ikke sett at det er aktuelt med norske styrker. Jeg er ikke kjent med en detaljert status for slike diskusjoner, men vet at det er mange ulike syns om gjør seg gjeldende, sier hun.

Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter
Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter Vis mer
STORT HAVOMRÅDE:  Havområdet utenfor Afrikas østkyst og Somalia er like stort som Europa. Derfor er Norges overvåkningsbidrag viktig. Foto: Digitale kartdata (c) Collins Bartholomew Ltd (2010) og FMGT.
STORT HAVOMRÅDE: Havområdet utenfor Afrikas østkyst og Somalia er like stort som Europa. Derfor er Norges overvåkningsbidrag viktig. Foto: Digitale kartdata (c) Collins Bartholomew Ltd (2010) og FMGT. Vis mer