Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grete: Så vidt det går rundt

Med et studielån på nærmere 250 000 kroner, store boutgifter og dårlig lønn, har ikke spesiallærer Grete Bruun (28) råd til de store utskeielsene. Hver sommer- og juleferie sper hun på lønna med ekstrajobbing hjemme i Nord Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg blir faktisk litt deppa når jeg begynner å tenke på hvor dårlig lønna er. Til og med elever kommer til meg og sier 'at du gidder å være lærer, du tjener jo så dårlig', sier Bruun som har fire års almennlærerutdannelse, livsyn og 1. avdeling pedagogikk. I to år jobbet hun som lærer hjemme i Harstad før hun reiste sørover og tok jobben som spesiallærer ved Marienlyst skole i Oslo, en jobb hun trives svært godt. Men årslønna på 191 000 kroner er ikke noe samfunnet bør være stolt av, mener hun.

Et slit

Egen bolig er bare noe 28-åringen drømmer om. For kjellerleiligheten hun leier, betaler hun 4 300 kroner i måneden. Egen bil er utelukket. Ifølge Bruun sparer hun også nærmere tusenlappen hver måned på å gå i stedet for å bruke trikk eller buss.

- Jeg har nettopp unnet meg nytt leksikon og det merkes på lommeboka. I Oslo bruker jeg så mye penger på å leve at det blir lite til kulturopplevelser og fornøyelser. Å spare kan jeg se langt etter. Jeg må se å finne meg en riking, sier hun spøkefullt.

Bruun har stor forståelse for at kollegaer søker seg vekk fra skolen. Selv har hun tenkt samme tanke.

- Det er mye annet som frister og jeg tror ikke jeg holder ut et helt liv. Men jeg vil aller helst fortsette å jobbe med barn og unge. Det er meningsfyllt, sier hun.

TØFT: Hver sommer- og juleferie reiser Grete Bruun (28) hjem til Nord-Norge for spe på den dårlige lærerlønna si. Bortsett fra dårlige betaling trives hun i jobben som spesiallærer på Marienlyst skole i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!