Grete sjokkert over Valgerd

Grete Fossum (Ap) er i harnisk over det hun mener er rolleblanding fra Valgerd Svarstad Hauglands side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland reagerte på at Kristelig Folkepartis Kvinner ikke var invitert til en markering av at abortloven er 20 år. Derfor tok hun en telefon til styreleder for Kompetansesenter for likestilling. Det reagerer Ap's Grete Fossum sterkt på:

- Jeg er sjokkert. Nå har Valgerd Svarstad Haugland blandet rollene sine skikkelig, mener hun.

Valgerd Svarstad Haugland innrømmer at hun tok en telefon til styreleder for Kompetansesenter for likestilling, Anne Carine Tanum, da det ble klart at KrFK ikke var invitert til å markere abortlovens 20-årsjubileum.

- Instruerte ikke

- Jeg reagerte på at ett parti var utelukket. Jeg ville reagert like sterkt om det var et annet parti som ikke ble invitert og ønsket å vite hva som lå bak denne avgjørelsen. Men det var ikke noe forsøk på å instruere. Lederen for Kompetansesenteret har rett til å gjøre som hun vil, sier Svarstad Haugland.

- Men kan det ikke oppfattes som et press når barne- og familieministeren ringer etter å ha reagert på en avgjørelse?
- Det vet jeg ikke. Jeg ble litt forbauset da jeg så det, og derfor tok jeg en telefon, sier Svarstad Haugland.

Grete Fossum sier hun er sjokkert.

- Her har Valgerd Svarstad Haugland blandet rollene sine skikkelig. Er hun barne- og familieminister eller er hun leder av Kristelig Folkeparti?

- Valgerd Svarstad Haugland sier jo hun ville reagert like kraftig om det var et annet parti som ikke var invitert?

- Men det ville vært like ille. Hun skal ikke som statsråd blande seg inn i hva et nøytralt organ gjør. Dette en alvorlig sak, sier Fossum.

Føler seg overstyrt

Dagbladet skrev i går at det har skåret seg fullstendig mellom likestillingsombud Anne Lise Ryel og leder for Kompetansesenter for likestilling på den ene siden, og leder for KrFK Randi Gran Tørring på den andre siden. De to følte seg forsøkt overstyrt gjennom gjentatte skriftlige henvendelser fra Gran Tørring, som også er likestillingsansvarlig ved Statsministerens kontor.