Grete vil ha Jens

Tidligere statsråd, nå konserndirektør, Grete Faremo lanserer Jens Stoltenberg som lederkandidat i Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faremo sier også at lederdebatten i Ap bør fortsette i partiets organer fram mot landsmøtet neste høst.

I likhet med tidligere kulturminister og Oslo-ordførerkandidat Åse Kleveland mener Faremo det er helt åpent hvem som skal lede Arbeiderpartiet fra november 2000.

At Thorbjørn Jagland har varslet at han vil ta en periode til som Ap-leder, bør ikke hindre en nødvendig lederdebatt, mener hun.

Deler syn

- Jeg deler Åse Klevelands syn. Jagland har det privilegiet å si at han er kandidat, men på dette tidspunktet i prosessen er det et innspill. Det er landsmøtet neste år som velger leder, sier Faremo.

- Fram til landsmøtet bør alle organer i partiet vurdere nøye hvilken strategi som kan løfte fram de politiske sakene. Valg av tillitsvalgte hører også med i en slik debatt. Jagland er en kandidat, men jeg syns personlig dessuten at Jens Stoltenberg er en utmerket kandidat, sier Faremo til Dagbladet.

Hun mener årsakene til Ap's elendige oppslutning er sammensatte, og at det ikke finnes enkle løsninger. Selvransakelsen må dreie seg om den fatale 36,9-strategien som førte Ap vekk fra regjeringsmakt, kontantstøttestrategien i denne valgkampen og et uklart politisk budskap.

Vraket

Faremo mener partiet ikke kan unngå en omfattende debatt som også innbefatter en persondebatt.

Både Åse Kleveland og Grete Faremo, som var statsråder hos Gro, ble på ulike måter vraket av Thorbjørn Jagland etter at han overtok som statsminister. Faremo avviser at hun vil ta igjen.

- Jeg er ikke ute etter hevn. Lederspørsmålet i Ap er for viktig til det, og det er noe av grunnen til at jeg så langt har vært taust tross utallige henvendelser om akkurat lederspørsmålet. Nå er den debatten kommet, slår Faremo fast.

Hun er selv nevnt som lederkandidat.