Grethe fikk 985 narkoampuller på ni måneder: Nå får hun erstatning

Norsk pasientskadeerstatning ( NPE) mener smertepasient har rett på erstatning etter overmedisinering.

BLE RUSAVHENGIG: Grethe Høiland (53) fikk utskrevet store mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter gjennom flere år. Nå får hun erstatning. Foto: Privat
BLE RUSAVHENGIG: Grethe Høiland (53) fikk utskrevet store mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter gjennom flere år. Nå får hun erstatning. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Smertepasient Grethe Høiland (53) ble gitt det narkotiske legemiddelet Ketorax i stort omfang, både som tabletter og i sprøyteform.

Nå har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) vedtatt at hun har «rett til erstatning etter pasientskadeloven for det forhold at det ble skrevet ut for mye medikamenter i perioden høsten 2010 til ut i 2012, og for følgene av dette».

- For meg er dette utrolig viktig. Jeg får en følelse av at jeg endelig kan se et lys i tunnelen etter mange års kamp. De økonomiske følgene av medikamentavhengigheten min har også vært en stor belastning for meg, så en erstatning vil kunne hjelpe meg på veien ut av isolasjonen og tilbake til livet, sier Høiland til Dagbladet.

Hun påpeker at dette ikke bare er viktig for henne, men også for hennes tre voksne barn.

- Vi har snakket ut og lagt bak oss den vonde tida. At jeg nå har klart å gå av metadon, har vist barna mine at de har en mamma som er sterk og som aldri gir opp. Det er sårt å ikke kunne ta igjen det tapte, men viktigst av alt er at vi sammen kan se framover og ha et åpent og godt forhold. Det er jeg takknemlig for, sier 53-åringen som har slitt med følelser av skyld og skam.

985 narkoampuller

18. juli 2014 skrev Dagbladet at smertepasienten fikk resept på 985 narkoampuller på knappe ni måneder, fra juni 2010 til mars 2011.

Statens helsetilsyn startet gransking av i alt fire leger på Sunnmøre etter at Høiland fikk utskrevet store mengder tunge, vanedannende medikamenter over flere år.

I august 2015 skrev Dagbladet at legen, som fungerte som Høilands fastlege fra rundt midten av 2010, har fått advarsel fra Statens helsetilsyn for brudd på helsepersonelloven, etter at han har skrevet ut for mye tunge medisiner til Høiland og to andre pasienter.

Delvis medhold

I vedtaket, datert 30. september, gir NPE Høiland delvis medhold.

Smertepasienten hadde søkt erstatning for å ha blitt overmedisinert med smertestillende medikamenter i perioden 2007-2011.

Høiland har anført at dette førte til at hun ble medikamentavhengig og, som følge av det, påført fysisk, psykisk og emosjonelle skader, i tillegg til økonomiske tap.

NPE mener Høiland ikke har rett til erstatning for medisineringen i perioden 2007-2010, da «helsehjelpen i det vesentlige har vært i tråd med god praksis».

Fra høsten 2010 og til litt ut i 2012, mener NPE at medikamentforskrivningen ikke har vært i tråd med god praksis, med den konsekvens at den mangeårige smertepasienten har krav på erstatning.

- Det er først og fremst gledelig at NPE har kommet til at Grethe Høiland har krav på erstatning, uten at jeg kan si meg enig i alle vurderinger som er foretatt. Det får vi eventuelt komme tilbake til i behandlingen av erstatningsutmålingen, sier Høilands advokat Mona Næverdal i advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen.

- Svikt i helsehjelpen

«Vi har etter en samlet vurdering kommet til at det foreligger en svikt i helsehjelpen i den forstand at det i deler av perioden har blitt forskrevet for mye smertestillende midler i kombinasjon med andre vanedannende midler», skriver NPE.

Videre påpeker NPE at overmedisineringen mest sannsynlig ikke er årsaken til Høilands medikamentavhengighet, men at den mest sannsynlig har ført til «merskade» ved at medisineringen har vedlikeholdt hennes medikamentavhengighet.

Hvor mye Høiland har krav på i erstatning er ennå ikke behandlet.

53-åringen synes det er leit at NPE ikke har gitt henne medhold i at hun ble utsatt for overmedisinering i 2007 og deler av 2008.

Hun mener det er godt dokumentert at legen, som senere er gitt advarsel av Helsetilsynet, ga henne store mengder Ketorax også i denne perioden.

Legen har uttalt at Høiland hadde en «ytterst komplisert helsetilstand». og at «all behandling er gitt i beste hensikt og medisinsk skjønn ut i fra sykdoms- og smertebildet som til enhver tid ble presentert».

Høiland har anført at medikamentavhengigheten har kostet henne enorme summer, samt hus og hjem, i tillegg til fysiske og psykiske senskader.

Rusfri

Siden mai i år har 53-åringen vært fullstendig fri fra metadon eller andre opiater, etter en lang og tøff nedtrappingsperiode.

- Jeg har klart å slutte med LAR-medikamenter som jeg har gått på i litt over fem år. Bare det å gå av metadon, er noe av det tøffeste jeg har opplevd. Jeg lå på badegulvet med så alvorlige abstinenser at jeg trodde jeg ikke skulle klare det. Men, jeg har klart det, sier Høiland til Dagbladet.

Smertepasienten kan bildedokumentere at hun pådro seg sterke bivirkninger under LAR-behandling, i form av tap av hud, hår og negler.

Hun mener at hun aldri skulle ha fått begynne på LAR-medikamenter.

- Det har bare forlenget avhengigheten min. Jeg skulle blitt lagt in til avrusning den gang helsevesenet forsto at jeg hadde blitt legemiddelavhengig av ketorax-ampuller og satte sprøyter på meg selv, sier Høiland.

53-åringen legger ikke skjul på at hun har følt seg sviktet av et hjelpeapparat som ikke tok tak i medikamentavhengigheten hennes.

- For meg har dette vært svært traumatiserende, sier Grethe Høiland.