Gretne gamle gubber skal dømme Clinton

NEW YORK (Dagbladet): Juryen som skal dømme Bill Clinton består i hovedsak av rike, hvite og aldrende menn. Dommeren har tidligere nektet jøder og svarte å kjøpe eiendommene hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterettsjustitiarius William Rehnquist (74) er kjent for sine rasistiske synspunkter fra 50- og 60-årene. I dag er eiendomsklausulene til Rehnquist mer enn pinlige, skriver Bob Herbert i New York Times.

Selv om Rehnquist leder riksrettssaken, som starter i dag, har han ingen makt til å dømme. Det er det de 100 senatorene som skal gjøre. Den enkelte kan når som helst komme med forslag, og ingen kan overkjøres.

Forslag blir vedtatt ved simpelt flertall (51 stemmer), mens presidenten bare kan felles med 67 stemmer.

- Den enkelte senator er like selvstendig som i gode, gamle ville Vesten, der alle hadde sin seksløper, sier senatoren og Texas-republikaneren Phil Gram til Washington Post.

Uvanlig jury

Det er en uvanlig jury som i dag samler seg for å høre anklagerne fra Representantenes hus framføre sin sak med Henry Hyde i spissen. Alle kjenner den anklagede, de kan snakke med hverandre under saken og de forhandler seg imellom.

Blant de 100 senatorene er det 55 advokater og 25 forretningsmenn. Noen dusin er millionærer og gjennomsnittsalderen er 58,3 år. Den eldste, republikaneren Strom Thurmond, er 96 år.
Det er åtte kvinner - én senator er av japansk herkomst, én av indiansk opprinnelse og én hawaier. Svarte og folk med spanskspråklig bakgrunn finnes ikke, selv om disse er store folkegrupper i USA.

Demokratene har 45 senatorer og republikanerne har 55 senatorer.

I utakt med folket

Denne forsamlingen er langt fra noe tverrsnitt av USA, og mange frykter at Senatet, i likhet med de 435 folkevalgte i Representantenes hus, også vil være i utakt med den jevne amerikaners mening om riksrett.

De seineste meningsmålingene har vist at over 67 prosent mener Bill Clinton gjør en god jobb som president, et stort flertall vil ikke avsette Clinton ved riksrett og like mange synes republikanerne har håndtert Lewinsky-skandalen dårlig.

Det siste har begynt å sige inn i det republikanske partiet.

Selv flertallsleder Trent Lott jobber på spreng for å mildne de mest riksrettskåte senatorene i eget parti.
En av partiets strateger har funnet ut at Lewinsky-skandalen topper listen over velgeres misnøye med Kongressen og republikanernes styring av både Huset og Senatet.

D-dag for vitner

Når aktoratet er ferdig seinest lørdag, er det forsvarets tur. Clintons advokater begynner 19. januar. Det er samme dag presidenten planlegger å holde sin «rikets tilstand»-tale. På mange måter blir det en ekstra liten forsvarstale av presidenten selv.

- Jeg må gjøre jobben min og sette folkets saker øverst, sa Clinton i går.

  • Den viktigste dagen blir 25. januar. Da skal Senatet stemme over om saken skal avvises. Simpelt flertall kan stoppe saken, og en reprimande vil bli vurdert. Avvises ikke saken, vil det stemmes over om man skal innkalle vitner.
  • Anklagerne vil i dag forsøke å overbevise tvilende demokrater om at riksrett er eneste løsning, mens Clintons advokater håper å nå 19 republikanere som står på gjenvalg i 2000. De vil også rette seg inn mot republikanere som har vist motstand mot riksrettssaken.