IKKE KORTERE: - Folk bør konsentrere seg om det som virkelig forkorter livet, som røyking og fedme, sier professor Richard Peto. Foto: NTB Scanpix
IKKE KORTERE: - Folk bør konsentrere seg om det som virkelig forkorter livet, som røyking og fedme, sier professor Richard Peto. Foto: NTB ScanpixVis mer

Gretne lever like lenge som lykkelige

Ja, det er forsket på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt greit å være gretten, det forkorter i hvert fall ikke livet, sier de som har forsket på akkurat det.

Forskerne spurte seg om lykkelige kvinner lengre enn ulykkelige kvinner - og fant ut at det gjør de ikke. Mens det å være syk gjør deg ulykkelig, er det å være litt gretten ikke nok til å forkorte livet.

- Folk bør konsentrere seg om det som virkelig forkorter livet, som røyking og fedme, sier professor Richard Peto ved universitetet i Oxford, en av dem som står bak studien.

Resultatene er basert på svar fra 715.000 britiske kvinner i alderen 50 til 69 år, som tok del i en brystkreftundersøkelse på 1990-tallet. Nesten 40 prosent av dem sa at de var stort sett lykkelige, mens 17 prosent fortalte at de var ulykkelige. Ti år etterpå var 4 prosent døde, og forskerne fant ingen forskjell på dødeligheten blant lykkelige og ulykkelige.

Studien ble publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet onsdag. Den sier ingenting om gretne, gamle gubber. Med dem kan det selvsagt være annerledes.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram