Gretten gammel gubbe gråt

Steinansiktet John Alvheim (75) hyllet på landsmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Kveldens jubilant satt sterkt preget av de mange anerkjennende ord mellom sin kone Aune-Liisa (60), sønnen Jarle og formannsparet Eli og Carl I. Hagen.

For en gangs skyld fant han ikke situasjonen verken «umoralsk, uforsvarlig og totalt uakseptabelt.»

Eller som han selv sa i sin takketale:

-  Min mentale tilstand i øyeblikket er ikke enkel.

Alvorsord

Carl I. Hagen takket ham for hans store bidrag til partiets store oppslutning og posisjon i dag, og for støtte også på det personlige plan.

Hagen viste til at flere i de siste dagene har oppfordret ham til å ta noen alvorsord med stribukken Alvheim etter førstesida i Dagbladet onsdag. Hagen forklarte at det ville vært fånyttes når Alvheim først har bestemt seg.

Da står han fast.Hagen illustrerte Alvheims stahet med å fortelle at han har stilt kabinettsspørsmål i sentralstyret to ganger. Blant annet i 1986. Men Alvheim bøyde ikke av og tapte.

-  Siden har jeg aldri forsøkt å tale Alvheim til rette, sa Hagen, som minnet om at Alvheim begynte sin stortingskarriere som 59-åring.

-  Og jeg er nå bare 61, sa Hagen til stor jubel.Han forsikret at han ikke har endret sine planer - i hvert fall ikke for de nærmeste fire åra.

Hagen overrakte Alvheim partiets høyeste utmerkelse, Fjøslykta, i tillegg til et cruise i Karibia for ham og kona.

Grandios festmiddag

478 delegater, gjester og pressefolk satt til bords under festmiddagen, det høyeste antall i Frp\'s historie. En markering i stil med at landsmøtet har vedtatt det dyreste arbeidsprogrammet i partiets historie.

Feiringen begynte allerede i går formiddag med videohilsener fra blant andre statsminister Kjell Magne Bondevik og helseminister Ansgar Gabrielsen. Sistnevnte hadde for øvrig også bursdag i går, om enn beskjedne femti år.

Alvheim har kommet med mange krasse utfall mot Bondevik både tidligere og i de siste dagene.

Han var åpenbart overrasket over godordene fra den politiske motstanderen, men satte stor pris på innslaget.

Fiske og familieliv

De første gavene fikk han under programdebatten da partiets fiskeripolitiske talsmann Lodve Solholm ga ham to liner, en til småfisk og en til større fangst. Alvheim har tidligere sagt at det er to ting han vil bruke mer tid på når han går av: Fiske og familieliv.

Det eneste som står igjen før karrieren definitivt er over, er å legge siste hånd på boka som gis ut 15. september.

Fram til da skal han bare være innbytter i valgkampen. Når valget er over, skal han på turné for å lansere biografien. Etter det er gjort, vil han si ja til foredrag hvis noen spør.

Rikskjent i 1990

Alvheim ble rikskjent i 1990 da han tok initiativ til den såkalte eldremilliarden. Den førte for alvor til at eldreomsorgen ble satt øverst på den politiske dagsorden.

Omtrent på samme tid engasjerte han sterkt i Hilde-saken hvor han førte en kamp mot barnevernet for at en 13 år gammel jente skulle få beholde barnet sitt.

Seinere har han blant annet stått fremst i kampen for at narkomane ikke skal stemples som uverdig trengende, men behandles som syke.Men først og fremst vil han huskes som norsk politikks sinteste mann, alltid rystet.

Som han sa til Dagbladet i fjor:

-  Jeg har vært en sint gammel gubbe hele livet.