«Greven» dømt til å betale 8 millioner

Varg «Greven» Vikernes er i Asker og Bærum herredsrett dømt til å betale 8 millioner kroner i erstatning til Oslo kommune og forsikringsselskapet Gjensidige for brannene i Holmenkollen kapell og Skjold kirke i Vindafjord og Åsane kirke i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravene fra saksøkerne, Oslo kommune og Gjensidige, beløp seg opprinnelig til 40 millioner kroner.

  Retten har konkludert med at det ikke er den minste tvil om at Vikernes er skyldig i de tre kirkebrannene. I tillegg sier retten at Vikernes må ut med 12 prosent rente av erstatningssummen fra våren/sommeren 1996 inntil betaling skjer. De 8 millioner kronene fordeler seg med 3,24 millioner kroner på Holmenkollen kapell i Oslo, 2,56 millioner kroner på Skjold kirke i Vindafjord og 2,2 millioner kroner på Åsane kirke i Bergen.

Reduserte kravet

Av dommen fremgår det at retten har redusert det opprinnelige kravet på 40 millioner kroner til 33 millioner kroner. Denne reduksjonen har retten foretatt med bakgrunn i verdiforringelse av kirkene på grunn av alder og slitasje. Videre har retten blant annet på grunn av Vikernes økonomiske stilling skjønnsmessig lempet på kravet, slik at erstatningsbeløpet saksøkerne er tilkjent, som nevnt blir på 8 millioner kroner. Under rettssaken prosederte Vikernes forsvarer, advokat John Christian Elden, på at penger som er samlet inn i Oslo til Holmenkollen kapell, måtte trekkes fra kravet til Oslo kommune. Kommunens krav var på 18 millioner kroner og det innsamlede beløpet på cirka 9 millioner kroner. Retten følger ikke Elden på dette punktet. Hvis man skulle følge en slik tankegang, ville det ikke kunne reises erstatningskrav i tilfelle der det ble samlet inn så mye penger at det dekket kravet fullt ut, påpeker retten i dommen.

Fri saksførsel

Under rettssaken uttalte Elden også at det ikke var en rød øre å hente hos Vikernes ved en dom. Men saksøkerne var av en annen oppfatning, og de har hevdet at Vikernes tjener penger på salg av plater fra sin fengselscelle. Asker og Bærum herredsrett har kommet fram til at partene skal bære sine egne saksomkostninger. Vikernes økonomiske stilling har gjort at Justisdepartementet tidligere har innvilget ham fri sakførsel, slik at staten betaler hans saksomkostninger i denne rettssaken.

(NTB)

DØMT IGJEN: Varg «Greven» Vikernes tok dommen med godt humør. Han mener at hun ikke har fem flate øre å betale med likevel. Til venstre forsvarer John Christian Elden.
Varg Vikernes