Grevling kan ha avdekket kjempeskatt

Snøvær og en sulten grevling får æren for funnet av skatten fra romertida.

FUNN: Tre arkeologer jobber på stedet hvor det ble funnet over 200 mynter fra romertida. Foto: CONSEJERÍA DE CULTURA DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS
FUNN: Tre arkeologer jobber på stedet hvor det ble funnet over 200 mynter fra romertida. Foto: CONSEJERÍA DE CULTURA DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren 2021 ble 209 romerske mynter funnet i en hule i nordlige Spania. Funnet, som omtales som «eksepsjonelt», skyldes trolig en sulten grevling.

Myntene, som kan dateres tilbake til et sted mellom det tredje og femte århundre, ble funnet i en hule i Grado i regionen Asturias. De ble funnet bare meter unna et grevlinghi, skriver The Guardian.

Måneder tidligere hadde det vært kraftig snøvær i området, som følge av stormen Filomena. Forskere tror at snødekket gjorde det ekstremt vanskelig for grevlingen å finne bær og ormer. Dermed kan den ha blitt tvunget til å komme ut av hulen sin. I stedet for å finne mat, fant han mynten.

Foto: CONSEJERÍA DE CULTURA DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS
Foto: CONSEJERÍA DE CULTURA DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS Vis mer

Siden disse ikke var spiselige, skal grevlingen ha forlatt dem utenfor hulen. Dermed var det mulig for Roberto García, en innbygger i området, og to arkeologer å finne skatten kort tid etter.

Resten av myntene ble funnet i en rundt 40 cm dyp kum på innsida av hulen, skriver den spanske avisa El País.

Flesteparten av myntene er laget av kobber og bronse, og flere av dem antas å være produsert i London.

- Til dags dato er dette den største skatten fra romertida, som noensinne er funnet i nordlige Spania, heter det i den nylig publiserte forskningsrapporten, gjengitt av flere medier.

I forskningsrapporten kommer det fram at myntene trolig bare er en liten del av et «mye større pengesett, som nå mangler». Det er derfor ventet at antallet vil øke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer