Grevlingbarna avlivet

- Vi ga klar beskjed om at det ikke måtte skje, sier redningsmann Odd Arne Lande. - Eneste utvei, mener Viltforvaltningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var to stolte og rørte brannfolk som i går klarte å redde ut fire grevlingbarn fra de ulmende ruinene etter storbrannen i Oslo.

Nå er redningsmennene svært oppgitt over håndteringen av de små dyra i etterkant.

Skuffede helter

Det var ennå fyr i garasjeanlegget da brannmann Odd Arne Lande klarte å få ut en av grevlingungene, før han gikk tom for oksygen. Da flammene var slukket gikk han og kollega Espen Solli inn på nytt.

- Vi brakk opp gulvplankene, og der fant vi hiet deres, fortalte en rørt Lande til NTB i går.

Redningsmennene overlot etter hvert de fire grevlingene til mannskap fra en redningstjeneste, med en svært tydelig formaning fra de slitne brannfolkene.

- Jeg og Espen ga veldig klar beskjed om at de ikke måtte avlives, og Viking redningstjeneste lovte å bringe beskjeden videre. Vi skjønte at disse dyra kom til å få mye oppmerksomhet og tenkte at det kom til å melde seg noen som kunne ta seg av dem, forteller han til Dagbladet.no.

Men bare noen få timer etter at de dyreglade brannmennene hadde overlevert hjerteknuserne til det de trodde var trygge hender, fikk de beskjeden:

REDNINGEN: Odd Arne Lande (t.v.) og Espen Solli fra Oslo Brann og Redningsetat kunne i går gledesstrålende melde at de hadde klart å redde alle fire grevlingbarn fra et hi under uskadde planker midt i storbrannen. Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX
REDNINGEN: Odd Arne Lande (t.v.) og Espen Solli fra Oslo Brann og Redningsetat kunne i går gledesstrålende melde at de hadde klart å redde alle fire grevlingbarn fra et hi under uskadde planker midt i storbrannen. Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX Vis mer

- Jeg var tilbake på brannstedet i natt for å jobbe, og allerede klokka 03 fikk jeg melding fra politiet om at grevlingbarna var avlivet. Dette er trist. Det er ikke policyen til Oslo brann- og redningstjeneste å sende dyr i døden uten at alle muligheter er prøvd, sier Lande.

Prøvde å finne mamma

Han forteller at han har vært med på å berge alt fra elg som har gått gjennom isen, til kråker i takrenner og ender som har bygget rede og fått andunger i bakgårder på Frogner.

I natt hadde Lande og kollegene med seg et nett til ruinene i mens etterslukkingen pågikk - for å være i beredskap hvis grevlingmamma dukket opp.

- Hvis vi hadde klart å fange henne og så fått beskjeden om avlivingen ville det vært enda mer tragisk, sier brannmannen, som mener Viltforvaltningen burde prøvd litt hardere.

- Kanskje kunne en dyrepark eller institusjon á la Langedrag kommet på banen. Jeg hadde aldri trodd de skulle bli avlivet så fort.

- Ikke noe opplegg

Overfor NTB bekrefter Viltforvaltningen i Oslo at beslutningen om å avlive brannofrene skjedde allerede samme kveld. Myndighetene mente den raske døden var til det beste for dyrene.

Grevlingbarna avlivet

- Vi har ikke noe opplegg for mottak eller rehabilitering for denne type dyr. I dette tilfellet var også moren forsvunnet, og da var avliving eneste alternativ, sier Anders Gimse i Viltforvaltningen i Oslo til NTB.

Zoolog Torfinn Ørnen sa til NRK tidligere i dag at det ikke er så komplisert håndtere små grevlingbarn.

- Det er ikke vanskelig å flaske dem opp. Grevlinger blir veldig tamme når man får dem når de er små, sier eksperten, som viser til et annet eksempel fra Oslo der en grevling ble fostret opp til den kunne settes ut i naturen igjen.

Direktoratet for Naturforvaltning mener det ikke er noen i Norge som kunne tatt seg av grevlingene.

- Hvem skulle tatt vare på dem? Til tross for at det ern grei art i fangenskap, har vi ikke noe mottaksapparat, gjentok Erik Lund i direktoratet overfor NRK i programmet Her og Nå i ettermiddag.

Han medgir at saken kan virke absurd sett fra utsiden.

<B>KORTVARIG GLEDE:</B> De rørte brannmennene overlot ansvaret for krabatene til viltforvaltningen, som svært raskt gjorde slutt på dyrelykken.