Griller Breivik om terror-medhjelpere

I fjor konkluderte politiet med at Breivik var alene om terrorhandlingene. Likevel konfronteres han fortsatt i avhør om mulige medhjelpere.

HARDERE AVHØR: Anders Behring Breivik spørres fortsatt ut av politiet om han hadde medhjelpere i planleggingen eller gjennomføringen av terrorhandlingene 22. juli. Bildet er fra fengslingsmøtet tidligere i år. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HARDERE AVHØR: Anders Behring Breivik spørres fortsatt ut av politiet om han hadde medhjelpere i planleggingen eller gjennomføringen av terrorhandlingene 22. juli. Bildet er fra fengslingsmøtet tidligere i år. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor høst gikk politiet ut og avviste at terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) hadde medhjelpere. Ifølge politiet hadde han vært alene på Utøya og alene om å lage bomba. Terrorcellene og tempelridderordenen Breivik påberopte seg, er blitt avvist som oppspinn.

- Vi mener han har gjort dette alene. Det er ikke avdekket noen medhjelpere i noen form. For hver dag som går blir vi sikrere,
uttalte politiadvokat Christian på en pressekonferanse 13. oktober 2011.

Dagbladet kan i dag avsløre at politiet nå, fem måneder seinere, fortsatt bruker mye tid på å konfrontere Breivik om mulige medhjelpere.

- Det sentrale temaet nå er medvirkere. Vi har lenge sagt at vi ikke tror noe på det, men vi har også sagt at vi ikke har konkludert endelig, og det har vi fortsatt ikke gjort. Vi konfronterer ham med all mulig informasjon fra etterforskningen som vi mener tilsier at det ikke er medvirkere eller noen organisasjon, slik han hevder, sier Hatlo til Dagbladet.

Spør om tempelriddere Forsvarer Vibeke Hein Bæra opplyser at politiet spesielt er interessert i Knights Templar, organisasjonen Breivik hevder han er del av. Bæra sier politiet er opptatt av både eventuelle medhjelpere og ideologi.

- Mye går på ideologi. De er interessert i vite hvordan han mener det henger sammen, sier Bæra til Dagbladet.

Til Dagbladet har både politiet og Breiviks forsvarere flere ganger understreket at Breivik forklarer seg i detalj, men nekter å si noe om mulige medhjelpere.

Da Breivik ble pågrepet 22. juli 2011 skal han ha uttalt: «Når den tredje cellen iverksetter sine planer, kommer det til å bli et helvete».

- Vi har ikke klart å avdekke noen celler. Vi blir mer og mer sikre på at det ikke finnes to celler slik han beskriver det, uttalte Hatlo i fjor.

Konfronterer hardere Politiet sa allerede tidlig i august i fjor at avhørene skulle over i en konfronterende fase. Det skjedde ikke. Blant annet på grunn av det enorme etterforskningsmaterialet har Breivik forklart seg relativt fritt fram til ganske nylig. Tonen i de siste avhørene skal etter det Dagbladet kjenner til ha blitt langt tøffere.

Politiadvokat Christian Hatlo bekrefter at de siste avhørene har vært konfronterende.
- Det har tatt lengre tid enn vi trodde, sier Hatlo til Dagbladet.

Den tøffere tonen bekreftes også av Breiviks forsvarere:

- De to siste avhørene har vært utelukkende konfronterende. Politiet har også varslet at de gjenstående avhørene trolig vil være av samme type, sier advokat Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

- Husker ikke alt Hun sier Breivik oppfører seg stort sett likt som i de tidligere avhørene, selv om de nå har en tøffere karakter.

- Han oppfører seg likt, men han opplever det nok som noe mer slitsomt enn de rent fortellende avhørene, sier Bæra.

Politiet prøver også å få stadfestet en rekke hendelser og tidspunkter i forberedelsesfasen.

- De jobber med å få på plass en del tidspunkter, men han husker ikke alt. Han kan for eksempel huske om det var vinter eller vår, men ikke konkrete datoer for ulike innkjøp. Han sier han kjøpte inn så mye at det er umulig å huske alt, sier Bæra til Dagbladet.


TØFFERE TONE: Politiadvokat Christian Hatlo bekrefter at avhørene har fått en langt tøffere tone enn tidligere, hvor Breivik forklarte seg relativt fritt.
Foto: Berit Roald / Scanpix
TØFFERE TONE: Politiadvokat Christian Hatlo bekrefter at avhørene har fått en langt tøffere tone enn tidligere, hvor Breivik forklarte seg relativt fritt. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer