Grilles av forsvarer: - Så på ham som en mulighet

Forsvarerne forsøker å så tvil om den fornærmede mannens troverdighet.

PREGET: Mannen i 20-åra var tydelig preget da han forklarte seg i Nord-Troms tingrett i dag. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
PREGET: Mannen i 20-åra var tydelig preget da han forklarte seg i Nord-Troms tingrett i dag. Tegning: Ane Hem / NTB scanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Svein Ludvigsen (72) startet dag to av rettssaken med å flytte seg fra tiltaleplassen til et sete lenger bak i lokalet. Det var et ønske fra en av de fornærmede mennene, som i dag skal fortsette sin forklaring.

Bistandsadvokat Gunhild Bergan i Advokatfirmaet Elden forklarte retten at dette ville gjøre det enklere for ham å svare på spørsmål fra forsvarerne, fordi han ikke ønsket å se på Ludvigsen.

Den fornærmede mannen ga i går rystende detaljer om overgrepene han hevder han har vært utsatt for. Han så mye ned i pulten foran seg og knakk sammen flere ganger.

Ludvigsen, som nekter straffskyld, satt bare tre meter unna den over 40 år yngre mannen da han inntok vitneboksen.

- Snakket om makt

Ludvigsens forsvarere har brukt mye av sin utspørring i dag på å spørre ut mannen i 20-åra om hans asylhistorie og hvordan han kom til Norge. Forsvarerne gikk også gjennom forskjellige utredninger gjort av mannen både da han søkte opphold i Norge og i forbindelse med etterforskningen i Ludvigsen-saken.

Forsvarer Per Zimmer viser til at den fornærmede mannen tidligere har uttalt at han ikke ønsket å snakke med de ansatte på asylmottaket fordi han ikke stolte på dem, og at han bare ville snakke med Svein Ludvigsen.

- Han snakket masse om makten han hadde. Han sa han skulle gjøre alt for meg. Jeg trodde, siden han var fylkesmann, at han kunne fikse alt, sier mannen i retten i dag.

FORSVARERNE: Kai Vaag og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen. De bruker store deler av onsdagen til å spørre ut den fornærmede mannen i 20-åra. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARERNE: Kai Vaag og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen. De bruker store deler av onsdagen til å spørre ut den fornærmede mannen i 20-åra. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Men han kunne hjelpe deg, du tenkte han var nyttig for deg?

- Det blir enklere for meg når jeg hadde kontakt med noen. I første omgang så jeg på ham som en mulighet, men ikke seinere, sier fornærmede.

Mannen i 20-åra forklarer videre at han i begynnelsen syntes det var spennende at Ludvigsen sa at han kunne hjelpe ham og at han ble glad da den tidligere fylkesmannen spurte etter ham.

TILTALTES FORSVARER: Svein Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, snakket med Dagbladet etter at retten ble hevet tirsdag. Reporter/video: Trym Mogen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Vis mer

- De er som konger

Forsvarerne forsøkte også å så tvil om hvor reell hjelpen Svein Ludvigsen ga mannen var i asylprosessen. Den fornærmede ble spurt om hvilken rolle fylkesmenn har i hjemlandet hans.

- De er store menn, de kan gjøre alt for meg. De er som en konger der de er, sier han.

- Trodde du Svein Ludvigsen hadde samme makt? spør Zimmer.

- Ja, han sa det var samme her, bare at de ikke har pistol. Han fortalte om politiet og kongehuset.

- Men har han sagt det eller har du gitt han den rollen?

- Det var nesten sammenlignbart. Han har sagt at han kan gjøre alt for meg. Han ordnet bostedskommune for meg på fem minutter mens jeg hadde ventet på kommunen i seks måneder.

Sår tvil om hjelp

Zimmer spør videre om den fornærmede er sikker på at det var Ludvigsen som hjalp ham med å få bostedskommune.

- Han sa det til meg. Han sa de trengte fem minutter og så ringte han tilbake. De snakket om det på hytta, sier fornærmede.

Mannen i 20-åra forteller også at Ludvigsen skal ha hjulpet han med å betale for en kjøreskole i forbindelse med at han skulle ta førerkort.

- For meg var det skittent fordi han hadde gjort ting med meg. Han sa det var et lån. Seinere sa han at jeg ikke trengte det, sier han.

- Det at han skaffet deg jobb, sertifikat, lån. Det setter du ikke i sammenheng med at han var snill? spør Zimmer.

- Han gjorde det for å vise at han har makt, at han kan gjøre alt.

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Rystende detaljer

I retten i går fortalte mannen i 20-åra om hvordan han og Ludvigsen ble kjent da sistnevnte besøkte en institusjon i fylket.

I retten hevdet han at Ludvigsen etter hvert begynte å forgripe seg på ham og at han følte seg maktesløs.

Han hevder at Ludvigsen stadig dukket opp på besøk på kveldene dersom han ikke svarte på henvendelsene fra den tidligere fylkesmannen. Ifølge mannen skal Ludvigsen ha truet med å kaste ham ut av Norge om han sa noe.

I detalj fortalte han også om en episode der han hevder Ludvigsen gjorde ham vondt, slo ham på siden av ansiktet og slo hodet hans i veggen.

- Vi hadde ikke sett hverandre på noen uker, så han ville straffe meg. Jeg var slaven hans, sa mannen og gråt.

OVERVÅKING: Dette bilder viser fornærmede og Ludvigsen ved Byporten i Oslo 27. november 2017. Fire dager seinere ble Ludvigsen anmeldt. Foto: Politiet
OVERVÅKING: Dette bilder viser fornærmede og Ludvigsen ved Byporten i Oslo 27. november 2017. Fire dager seinere ble Ludvigsen anmeldt. Foto: Politiet Vis mer

La fram bilder

Ludvigsen er tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang med tre unge asylsøkere ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

I tillegg til de tre mennenes forklaringer, skal det legges fram flere bevis i saken. Statsadvokat Tor Børge Nordmo redegjorde i sitt innledningsforedrag for flere av dem.

Blant det som har blitt lagt fram, er to bilder, tatt med én dags mellomrom. Det første er et overvåkningsbilde fra utenfor Byporten i Oslo sentrum fra 27. november 2017.

Det andre bildet skal imidlertid vise to nakne personer på et hotellrom i Oslo 26. november 2017, dagen før overvåkningsbildet ved Byporten ble tatt.

Påtalemyndigheten mener bildet viser seksuell omgang mellom Ludvigsen og den fornærmede.