Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grilles om søsteren

ÅRÅSEN (Dagbladet.no): En defensiv Per Orderud fikk hard medfart av aktor Jørn S. Maurud i retten i dag. Per måtte innrømme at han kranglet med hele familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fremsto Per Orderud som mer selvsikker og veltalende enn under den forrige rettssaken. Forsvarerne hans bekreftet at de hadde trent og forberedt seg grundig.

I dag var det aktor Jørn S. Maurud sin tur til å spørre ut Per Orderud, og det var tydelig at Per kom på defensiven fra første stund. Gårsdagens klare stemme er byttet ut med en mumlende, mer usikker fremtoning. Veronica følger nøye med på hvordan ektemannen klarer seg i vitneboksen.

Aktor ville først vite om hvordan han reagerte da han fikk høre om bombeattentatet mot søsteren Anne Orderud Paust.

- I dag tror jeg det kan være i forbindelse med hennes jobb, eller ektemannens familie, forklarte han.

- Men din svigerinne er dømt for attentatet?

- Det vil jeg ikke spekulere i, sa Per.

Forholdet til Anne var ikke spesielt varmt i perioden rundt attentatene i 1998.

- Vi hadde ikke så mye kontakt, kanskje. Jeg følte at hun støttet mine foreldre i tvisten jeg hadde med dem.

Arveløs

Per og Anne ble uvenner og mistet kontakten året før attentatene mot henne. I retten i dag tok aktor fram et testament Anne skrev, hvor hun understreket at Per Orderud ikke skulle arve henne. - Hun var vel skuffet over at mine foreldre hadde undertegnet en avtale om overdragelse, sa Per som en forklaring på testamentet.

I et notat Anne Orderud Paust skrev kritiserer hun broren for å ha blandet roller som jurist og part i gårdstvisten. Hun skriver at hun var blitt lovet kårboligen, ikke Per.

Grådig

Per og Anne var uenige i fordelingen av verdiene av gården. Rettssaken mellom faren og Per dannet utgangspunkt for uenighet mellom Per og søsteren også.

- Det har hele tiden vært min og mine foreldres hensikt at jeg skulle få det huset, sa Per som benektet at han visste om hennes krav på kårboligen. Men i dommen etter rettssaken mellom Per og faren står det at faren ønsket en jevnere fordeling mellom Per og Anne. Per ville overta alle bygningene på gården, mens Anne skulle få halvparten av innbo og kontanter etter foreldrene. Det syns faren var for lite.

Aktor Maurud lot det skinne igjennom at han også syns det var en ujevn fordeling, og lurte på hvorfor Per ikke nevnte uenigheten da han ble avhørt av politiet etter attentatene mot søsteren.

- Jeg følte på den tiden at hun var nøytral og ikke veldig engasjert i den tvisten, sa Per.

To år

Per Orderud hadde ikke kontakt med familien på to år. Fra 1997 kommunisterte han kun med advokater.

- I løpet av de to årene fikk du ikke tatt en telefon en gang?

- Det var veldig trist, sa Per dukknakket

Han forklarte at han var nært knyttet til sin mor, selv om han lå i rettsstrid med faren.

- Det var vanskelig å komme i kontakt med henne, jeg sto med røret i hånda flere ganger, men det ble ikke noe av, sa han.

Da svogeren Per Paust døde i 1999 ringte han ikke søsteren sin. Han dro heller ikke i begravelsen.

- Jeg ville gjerne at Anne skulle bedt oss. Veronica ville gjerne at vi skulle dra, men det ble ikke noe av.

- Sendte du blomster?

- Nei, det ble ikke noe av.

Hele Norges coronakart