Grillet av norsk politi

Anders Breiviks Liberia-kontakt, Alpha Kallon, forklarte seg i Minneapolis.

AVHØRT I USA: Norsk politi avhørte i dag Alpha Kallon i Minneapolis i Minnesota. Kallon har nå flyttet til USA, men var sjåfør og fikser for Anders Behring Breivik da massedrapsmannen besøkte Liberia i 2002.Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
AVHØRT I USA: Norsk politi avhørte i dag Alpha Kallon i Minneapolis i Minnesota. Kallon har nå flyttet til USA, men var sjåfør og fikser for Anders Behring Breivik da massedrapsmannen besøkte Liberia i 2002.Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MINNEAPOLIS/NEW YORK (Dagbladet): Kallon ble avhørt av norsk politi i seks timer i Minneapolis i Minnesota hvor han nå bor.

- De var grundige og stilte mange spørsmål om kontakten mellom meg og Breivik. Det var en hyggelig og lang samtale. Jeg er ganske sliten nå, sier Kallon til Dagbladet.

Norsk politi skal ikke ha reist til USA, men foretatt avhøret via en videooverføring, etter det Dagbladet får forklart. Amerikanske FBI har hjulpet norsk politi med å det hele i stand og var til stede under avhøret.

- Er ærlig Kallon ble omtalt som Anders Behring Breiviks mystiske kontakt i Liberia fordi Breivik overførte 4900 dollar til hans konto etter en tur til landet i 2002. Norsk politi har lenge forsøkt å finne ham, men lyktes ikke å komme i kontakt med Kallon før Dagbladet og VG sporet ham opp i USA.

I dag hadde norsk politi mange spørsmål til ham om pengeoverføringene og hva Kallon gjorde sammen med Breivik i det vestafrikanske landet våren  for ti år siden. Selv sier Kallon at han ikke har noen ting å skjule.

- Dette er lenge siden, og mange detaljer er ikke lenger så lett å huske, men jeg forteller politiet alt jeg vet. Er det ting jeg ikke husker, må jeg bare være ærlig om det, sier Kallon.

Tirsdag ettermiddag skal Kallon vitne for retten i Norge, og han legger ikke skjul på at det er fryktelig å bli knyttet til massedrapsmannen.

- Det er første gangen jeg vitner i en rettsak, men jeg er klar og villig til å bidra med det jeg kan for å oppklare saken, sier Kallon.

Benekter svindel Breivik dro til Liberia i 2002 og sa da til venner at målet med reisen var å kjøpe diamanter. Nå hevder han at dette var en dekkhistorie, og at det virkelige målet var å møte en serbisk krigshelt som var sentral for stiftelsen av det angivelige terrornettverket Knights Templar. Da han kom hjem fra turen overførte han pengene til Kallons konto.

Politiet tror at Breivik skulle møte en serbisk krigshelt, men har mistenkt at han ble offer for en svindel da han overførte pengene til Liberia.

Kallon benekter at det dreier seg om en svindel, og sier samtidig at han ikke tror Breivik traff noen serber mens han var i Liberia.

Kallon har utpekt en kamerat i Liberia som Breiviks hovedkontakt da han dro til landet, og pengene som ble overført, skal ha vært for fiksertjenester og leie av bil til Kallon og kameraten. Norsk politi har foreløpig ikke kommet i kontakt med Kallons kamerat.

- En venn av meg var Breiviks diamantkontakt. Han snakket også med Breivik på nettet før nordmannen reiste til Liberia. Grunnen til at pengene ble overført til min konto er rett og slett at kompisen min ikke hadde en egen bankkonto på det tidspunktet, og at jeg derfor lot ham bruke min konto, har Kallon tidligere forklart til Dagbladet.

I LIBERIA: Tirsdag skal Kallon vitne i saken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett via videooverføring fra Minneapolis om tida Breivik var i Liberia.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I LIBERIA: Tirsdag skal Kallon vitne i saken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett via videooverføring fra Minneapolis om tida Breivik var i Liberia.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer