LO-profil melder seg på i kampen om stortingsplass

Grillet av sine egne

Historisk intervjurunde for Arbeiderpartiets stortingskandidater i Oslo. Knallhard kamp om topplassene.

FORNØYD: Jonas Gahr Støre mener Oslo Arbeiderparti har mange motiverte og gode stortingskandidater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYD: Jonas Gahr Støre mener Oslo Arbeiderparti har mange motiverte og gode stortingskandidater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For første gang i nominasjonsprosessen i Oslo Arbeiderparti har toppkandidatene på stortingslista vært innkalt til intervju av nominasjonskomiteen.

Det spisser seg til i kampen om stortingsplassene etter at LO-tungvekteren Trine Lise Sundnes bekreftet sitt kandidatur.

Arbeiderpartiet ligger i følge meningmålingene an til å miste et av sine fem mandater i Oslo, men kan likevel ha håp om å beholde alle fem fordi hovedstaden får en ekstra representant på grunn av endringer i mandatfordelingen mellom valgdistriktene.

To plasser, fire kvinner

Fire kvinner må trolig gjøre opp om 2. og 4. plassen på Oslo-lista; Siri Gåsemyr Staalesen, Zaineb Al-Samarai, Trine Lise Sundnes, Kamzy Gunaratnam.

Jonas Gahr Støre er trygg som listetopp, mens Frode Jacobsen og Espen Barth Eide kjemper om tredjeplassen. Den som taper duellen av de to virker å være favoritt til 5. plassen på lista, med fagbevegelsens kandidat Farukh Qureshi som utfordrer.

Tirsdag i forrige uke ble Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og Frode Jacobsen grillet i 40 minutter hver av nominasjonskomitéens leder, Tone Tellevik Dahl, mens medlemmene i komitéen fulgte opp med tilleggsspørsmål.

- Et veldig bra initiativ som jeg hilste velkommen og ønsket å stille opp til. Det ble en fin samtale, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Det er mange motiverte og gode kandidater i Oslo, og jeg forstår godt at komitéen ville møte hver enkelt og vurdere dem hver for seg og dermed få inntrykk av det beste laget, sier han.

Nominasjonskomitéen i Oslo Arbeiderparti

I tillegg til leder Tone Tellevik Dahl, Sagene og Torshov Arbeidersamfunn, består nominasjonskomiteen av følgende medlemmer: Øyvind Slåke, partisekretær i Oslo Arbeiderparti, Dag Harlem Stenersen, Oslo Arbeidersamfunn, Mari Morken, Hellerud Arbeiderpartilag, Pål Martin Sand, Simensbråten Ekeberg Arbeiderpartilag, Usman Asif, Årvoll Arbeiderpartilag, Katrine Ore, Ullern Arbeiderpartilag, Thuva Livsdatter Øverås, AUF, og Tonje Meinich, Kjelsås Arbeiderpartilag.

Stortingskollega Espen Barth Eide opplyser at også han satt igjen med en god følelse etter intervjuet. Til spørsmål om han frykter å bli vraket til sikker plass, svarer han:

- Jeg har svært stor tillit til nominasjonskomitéen og til hele nominasjonsprosessen.

VEIEN VIDERE: På en pressekonferanse 25. september la Jonas Gahr Støre frem hvordan partiet skal vinne velgerne i 2021. Video/foto: Hans Arne Vedlog/Mats Rønning Vis mer

- Står sterkt

Tone Tellevik Dahl, leder i nominasjonskomitéen, forteller at hun visste at det ville bli en utfordrende jobb.

- For det er mange gode kandidater. Det viktigste er å sette sammen et godt lag som kan gjøre en så god jobb at Ap blir det største partiet i Oslo, sier Tellevik Dahl.

Lørdag møtte hun Siri Gåsemyr Staalesen, Zaineb al-Samarai, Trine Lise Sundnes, Kamzy Gunaratnam, Agnes Nærland Viljugrein og Farukh Qureshi til deres intervjurunde.

- En ny, men spennende opplevelse, sier stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen etter å ha blitt intervjuet i 40 intense minutter av nominasjonskomitéen.

- Jeg synes det gikk veldig bra. Jeg la vekt på at jeg har jobbet godt parlamentarisk på Stortinget og satt boligpolitikk, som er viktig for folk, på dagsordenen. Det har vært et forsømt område, sier hun.

VIL HA GJENVALG: Siri Gåsemyr Staalesen satser på en ny periode på Stortinget for Oslo Arbeiderparti. Foto: Ap
VIL HA GJENVALG: Siri Gåsemyr Staalesen satser på en ny periode på Stortinget for Oslo Arbeiderparti. Foto: Ap Vis mer

Siri Gåsemyr Staalesen mener at en av hennes fordeler som politiker er at hun har arbeidserfaring utenfor politikken med sine tolv års erfaring som ansatt i offentlig sektor.

- Flere sterke kvinnelige kandidater kjemper nå om to sikre plasser på Oslo-lista, hvordan vurderer du dine sjanser til å få fortsette på Stortinget?

- Jeg står sterkt, partiorganisasjonen ønsker meg på fast plass. Nå er det opp til komiteen å veie hensyn. Til syvende og sist er det delegatene på nominasjonsmøtet som avgjør, sier Siri Gåsemyr Staalesen.

Ombestemte seg

Tidligere LO-sekretær og mangeårig leder av Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, har flere ganger takket nei til å stille på Oslo Aps stortingsliste, men ble likevel lansert av Korsvoll Ap.

KANDIDAT: Trine Lise Sundnes, leder av internasjonal avdeling i LO, stiller til valg som stortingsrepresentant for Oslo Ap. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KANDIDAT: Trine Lise Sundnes, leder av internasjonal avdeling i LO, stiller til valg som stortingsrepresentant for Oslo Ap. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Ja, de gjorde det. I vår fikk jeg mange forespørsler, men hadde akkurat fått ny jobb og var ikke beredt. Da fristen for innsendelse av forslag nærmet seg, sendte Korsvoll Ap inn mitt navn. Jeg tok det som en klar oppfordring om at nå må du bestemme deg, som en tillitserklæring og som et uttrykk for at mitt kandidatur kunne ha bred støtte. Så er det jo opp til nominasjonskomitéen å sette sammen det beste laget, sier Sundnes.

Hun bekrefter at leder av nominasjonskomitéen, Tone Tellevik Dahl, har tatt kontakt.

- Jo, da jeg var spilt inn av Korsvoll var det jo naturlig å klargjøre om jeg var kandidat. Hvis jeg blir nominert, vil jeg med min bakgrunn fra fagbevegelsen representere en styrking av arbeidslivsspørsmål.

- Leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum, har uttrykt stor tilfredshet med at du stiller som kandidat til Stortinget. Hva betyr det?

- Det er alltid hyggelig med støtte, men det er jo Oslo Ap som skal avgjøre dette. Det er viktig at partifolk med bakgrunn fra fagbevegelsen blir bedre representert på Stortinget, og det er veldig bra at fagbevegelsen i Oslo stiller opp med to personer, Farukh Qureshi og meg. Et godt svar til partiledelsens etterlysning av flere kandidater fra fagbevegelsen på listene. Vi vil begge tilføre stortingslista en ny dimensjon og kan forsterke Arbeiderpartiets posisjon som garantist for et anstendig arbeidsliv.

- Har du bedt om en spesiell plass på lista?

- Det er ikke opp til meg å bestemme hvem som skal stå hvor. Jeg stiller meg til rådighet, sier Sundnes.

Foreslått flest ganger

Uavhengig av plassering på lista, i innspillene fra lokallagene i Oslo Arbeiderparti, er Zaineb Al-Samarai foreslått 53 ganger, foran Kamzy Gunaratnam med 52, Espen Barth Eide 49, Jonas Gahr Støre 44, Farukh Quresuhi 44, Frode Jacobsen 41, Siri Gåsemyr Staalesen 40, Agnes Nærland Viljugrein 40 og Trine Lise Sundnes 1.

Zaineb Al-Samarai, leder i Oslo Arbeidersamfunn, manglet bare noen få stemmer på å bli innvalgt på Stortinget i 2017. På spørsmål om sjansene til å nå fram denne gangen, svarer Al-Samarai at hun er motivert for å stå på for å få flest mulig representanter.

- Oslo Arbeiderparti er i en heldig situasjon med mange sterke stortingskandidater. Målet er jo å vinne valget, og det vil også føre til at flere nye kommer inn, sier Zaineb Al-Samarai.

Kamzy Gunaratnam, varaordfører i Oslo, har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Avgjøres 1. desember

Mandag 2. november sender nominasjonskomitéen et første utkast til stortingsliste til lokallagene med frist til 16. november. Den endelige lista offentliggjøres 24. november. Avgjørelsen tas av nominasjonsmøtet i Oslo Arbeiderparti 1. desember.

Frykter blendahvitt Oslo Ap

Samfunnsdebattant Umar Ashraf frykter at Oslo Arbeiderparti får en blendahvit stortingsbenk. I et debattinnlegg i Medier24 i helga beskyldte han Arbeiderpartiet for strukturell diskriminering.

AP-BAKGRUNN: Umar Ashraf mener at Oslo Arbeiderparti må fremme stortingskandidater som representerer mangfoldet i hovedstaden. Foto: Privat
AP-BAKGRUNN: Umar Ashraf mener at Oslo Arbeiderparti må fremme stortingskandidater som representerer mangfoldet i hovedstaden. Foto: Privat Vis mer

Ashraf er forfatter av debattboka «Hvit PR. Hvorfor det er viktig å lykkes med fleretnisk kommunikasjon» og tidligere folkevalgt for Arbeiderpartiet i bydel Søndre Nordstrand.

Inn i hjerterota

- Oslo Arbeiderparti kan fort risikere å få en stortingsliste med kun kandidater med majoritetsbakgrunn. Det er ikke verdig vår mangfoldige hovedstad, sier Umar Ashraf til Dagbladet.

- Zaineb Al-Samarai, Kamzy Gunaratnam og Farukh Qureshi er tre dyktige politikere som er ønsket av mange. De speiler Oslos flerkulturelle befolkning på en flott måte. Derfor vil det gjøre meg så vondt, langt inn i hjerterota, hvis disse ikke får sjansen.

Ashraf mener det blir udemokratisk om andre kandidater blir valgt fremfor de tre.

- Jeg mener ikke at Zaineb, Kamzy og Farukh skal velges fordi de har minoritetsbakgrunn, men fordi demokratiet er tjent med at de som har størst støtte og nominasjoner i lokallagene og fagbevegelsen er de som står på listene. Nå har Arbeiderpartiet i hovedstaden mulighet til å balansere de blendahvite stortingslistene vi vet vil komme fra store deler av landet, sier han.

- Påfallende taushet

I debattinnlegget på Medier24 skrev Umar Ashraf: «Tenk om tre av topp syv på Oslo Aps stortingsliste kunne vært representanter med minoritetsbakgrunn, samtidig som de ivaretok fagbevegelsen? Det hadde vært helt i samsvar med demografien i Oslo. Likevel hører jeg om folk i politikken som mener det «ikke er plass» til så mange med minoritetsbakgrunn på stortingslisten. Jeg velger å kalle det bullshit.»

- Tausheten etter at innlegget mitt ble publisert er påfallende. Det virker som ingen tør ta i det, eller snakke høyt om problemstillingen. I stedet har jeg fått mange klapp på skuldra i det skjulte, sier Umar Ashraf.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer