Grillet Breivik om mystiske dollar

I ti timer har politiet avhørt Anders Behring Breivik om store pengesummer betalt ut til ukjente personer i utlandet.

MYSTISKE OVERFØRINGER: Anders Behring Breivik har i lange politiavhør forklart seg om hvitvasking og større pengeoverføringer til utlandet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MYSTISKE OVERFØRINGER: Anders Behring Breivik har i lange politiavhør forklart seg om hvitvasking og større pengeoverføringer til utlandet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er snakk om flere store pengeoverføringer, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

Politiet har tidligere avvist at Breivik har hatt medhjelpere. Likevel er de svært opptatt av hvem det er som har fått de store pengeoverføringene.

- En av transaksjonene var på over 40 000 dollar. Noen av overføringene har vært gjort mellom utenlandske kontoer han selv har disponert, for å gjøre det vanskelig å spore hvor pengene kom fra, samt for å gi ham tilgang på pengene uten at de ble gjenstand for beskatning. Andre overføringer er gjort direkte til andre personer, sier Jordet.

Pengeoverføringer Summene er dermed ikke knyttet til utbetalinger til ansatte Breivik hadde i utlandet i selskapene han har drevet. Breivik er lite ivrig på å forklare seg om temaene.

Breivik har forklart politiet at han har overført store summer til utlandet, og hvitvasket penger i Øst-Europa.

Breivik ble i avhør torsdag konfrontert med en rekke opplysninger om hans utenlandsreiser og pengeoverføringer til utlandet, opplyser advokat Tord Jordet.

- Han ble blant annet spurt om utenlandsturer, blant annet til Liberia, økonomi, pengeoverføringer og kontoer i utlandet, sier Jordet, som er en av Breiviks fire forsvarere.

Vil ikke snakke - Han vil ikke forklare seg om andre. Han vil ikke si noe om hvem han har møtt og han vil ikke bekrefte hvilke land han har vært i før politiet legger fram dokumentasjon. Han sier at han ikke vil bidra med informasjon som kan føre til at andre personer blir pågrepet, sier Jordet.

Han sier Breivik i avhør hevder at det er andre som har vært delaktige, men at han ikke vil si hvem dette er.

Dagbladet vet at politiet har beslaglagt flere pass tilhørende Breivik, og etter hva Dagbladet får opplyst er dette sentral informasjon i kartleggingen av Breiviks utenlandsferdsel. Politiet har sendt rettsanmodninger til minst 16 land der de har bedt om blant annet kontoinformasjon og detaljer om Breiviks påståtte forretningsvirksomhet.

Den terrorsiktede 33-åringen vil heller ikke forklare seg om en rekke store pengeoverføringer til utlandet.

- Hvitvasket Breivik har etter hva Dagbladet får opplyst forklart at han har hvitvasket penger i Latvia gjennom selskapet Brentwood Solutions. Pengene er ifølge Breivik blitt brukt til å finansiere terrorangrepet 22. juli.

Politiet har ifølge Dagbladets opplysninger klart å spore en konto som Brentwood Solutions disponerte i en latvisk bank, og etterforsker hvor store summer Breivik har hvitvasket i det østeuropeiske landet.

Politiet har begjært utlevert informasjon fra samtlige bankinstitusjoner i Latvia.

Spør om riddere Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet bekrefter at Breiviks utenlandsturer, pengeoverføringer, økonomi og Knights Templar var temaer i avhør denne uka.

- Avhøret varte i cirka ti timer og har vært mer konfronterende enn tidligere, sier Kraby.

Han viser til statsadvokatene for å kommentere avhørene siden det er ventet tiltale mot Anders Behring Breivik i løpet av de nærmeste dagene. Statsadvokat Svein Holden