Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grillet DnB NOR-mann (36) om falske lånebevis i avhør

Identiske papirer viste én million kroner forskjell. Bedrageri-siktet saksbehandler (36) nekter skyld.

TITALL SIKTET: 5. mai i år slo politiet i Østfold til og sikta flere personer for bedragerier de mistenker kan være oppi hundremillionklassen. I en felles politiaksjon mellom Østfold og Oslo ble til sammen ti nye personer pågrepet. Her er en faksimile fra Dagbladet 7. mai som gir en oversikt over hvordan de siktede skal ha operert, ifølge politiet. FAKSIMILE: Dagbladet
TITALL SIKTET: 5. mai i år slo politiet i Østfold til og sikta flere personer for bedragerier de mistenker kan være oppi hundremillionklassen. I en felles politiaksjon mellom Østfold og Oslo ble til sammen ti nye personer pågrepet. Her er en faksimile fra Dagbladet 7. mai som gir en oversikt over hvordan de siktede skal ha operert, ifølge politiet. FAKSIMILE: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet mener de har vært en del et godt planlagt kupp for å lure banken for flere titalls millioner.

I en felles koordinert aksjon pågrep og sikta oslopolitiet og politiet i Østfold til sammen ti personer i går, siktet for lånebedrageri, heleri og korrupsjon. De åtte personene som ble pågrepet enten på jobb eller hjemme i osloaksjonen er siktet etter den såkalte «mafiaparagrafen», straffelovens 60A — om et organisert kriminelt nettverk.

Det er en utrolig kompleks sak som nå rulles opp i Fredrikstad og Oslo. I alt mener politiet at et titall personer har forsøkt å svindle flere banker og finansinstitusjoner for nesten 150 millioner kroner.

DnB er hardt rammet, i går ble til sammen seks ansatte eller tidligere ansatte siktet, men også Storebrand og den oppkjøpte banken Sparebanken Øst, og Skandiabanken, Rygge Vaaler Sparebank og Lillestrøm Banken er involvert på forskjellig måter.

- Alarmen gikk hos oss i fjor. Da oppdaget vi at det var begått klare brudd på våre interne kredittrutiner. Vi satte i gang intern etterforskning, som styrket mistanken. Da ble saken anmeldt til politiet, sier Kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB til Dagbladet.

Fikk se identiske papirer
En av de siktede, en 36 år gammel, mann satt i lange avhør med sin advokat Harald Otterstad hos politiet i Sarpsborg i går kveld.

- Han er siktet for forhold han ikke kjenner seg igjen i. Slik jeg forstår det mener politiet at han har manipulert lånebevis og verdivurderinger i sin stilling som saksbehandler i DnB NOR. De mener vel han ikke har vært aktsom nok i forhold til sikkerhetsrutiner i jobben, sier Otterstad.

Mannen ble ansatt i banken i 2008 og er siktet for til sammen fem forhold. Det var 5. mai i år at saken sprakk for alvor. Seks personer, deriblant husspekulanter, bank-ansatte og takstmenn, ble pågrepet av politiet i Østfold. De to antatte hovedmennene sitter fremdeles i politiets varetekt.

Les:
Røverkjøpene de tjente rått på

Politiet mener de skal ha kjøpt eiendommer billig, solgt de i svimlende fart gjennom et system og pumpet opp verdien. Det er i tillegg mistanke om at takstpapirene er overdrevet. Til slutt ender eiendommen hos en person som ikke klarer å gjøre opp for seg, og når bankene iverksetter panten, oppdager de at prosjektet er belånt langt over pipa.

Et lignende scenario ble den 36 år gamle saksbehandleren konfrontert med i avhør i går.

- Først fikk han se et dokument med et beløp på 1, 4 millioner. Like etterpå ble han forelagt det samme beløpet, med samme underskrift og dato. Eneste forskjellen var at prisen nå var 2,4 millioner kroner. Klienten min forsto ingenting. Han mener han har blitt lurt og sier han sover veldig godt om natta i forhold til jobben han har gjort, sier Otterstad.

10,5 millioner kroner
Blant de som er siktet er en 27 år gammel mann fra Oslo. Han jobbet tidligere i Sparebanken Øst, og er siktet for sju forsøk på grovt bedrageri for til sammen 10,5 millioner kroner.

Han nekter straffskyld, og hevder at lånene han innvilget var vanlig business. Lånene var gitt etter at bankmannen hadde mottatt finansieringsbevis fra et lite finansselskap i Oslo. Politiet mener at disse papirene ikke er ekte.

Både DnB og Storebrands informasjonsdirektør Egil Thompson, opplyser at saken handler om lånebedragerier.

- En mistenksom saksbehandler hos oss synes lånesøker hadde altfor lav inntekt til å søke så høyt lån. Han sjekket prosjektet, og oppdaget at eiendommen hadde blitt solgt flere ganger til en stadig høyere pris. Da gikk alarmen, og vi var blant de første som oppdaget svindelen, sier Thompson til Dagbladet.

Mange anmeldelser
Flere personer er i tillegg til å være siktet for grovt bedrageri også siktet for korrupsjon. Mistanken går ut på at de skal ha mottatt penger for å innvilge lånene. Dette nekter de siktede for i avhørene som ble gjennomført i går kveld.

Politiet i Østfold og Oslo har mottatt en mengde anmeldelser i saken. Et sted mellom 70 og 100 prosjekter skal ha blitt eller forsøkt belånt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling