SELVKRITIKK: - Vi må se på om vi kan bli bedre på å følge opp dem som er utsatt, sa Erna Solberg (H) da hun ble grillet om «Skyggebarna» av Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i den muntlige spørretimen. Video: Stortinget Vis mer

Grillet Erna om «Skyggebarna»: - Vi må se om vi kan bli bedre på å følge opp dem som er utsatt

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ville ha Ernas svar på hvordan Norge behandler «Skyggebarna».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ropstad, som er nestleder i Stortingets justiskomite, reagerte i går kraftig på opplysninger Dagbladet avdekket om hvordan enslige mindreårige asylsøkere, og unge menneskehandelofre, er blitt behandlet i Norge.

I Stortingets spørretime i dag stilte Ropstad spørsmål til statsminister Erna Solberg om hva norske myndigheter gjør for disse barna - som er blant de aller mest sårbare som kommer til Norge.

- Mange tror kanskje at slaveri ikke skjer i Norge, sa Ropstad, og viste til en fersk Fafo-rapport som dokumenterer at mange barn lever i slaveri i Norge.

- Dagbladet kjører nå en serie som heter Skyggebarna. Der får vi møte enkeltmenneskene, for eksempel Gloria på 16 år, som ble tvunget til å selge sex utenfor Oslo City, sa Ropstad, og viste til flere sterke barneskjebner i reportasjene, før han påpekte at det også framkommer i Fafo-rapporten at flere voksne visste om hva som foregikk.

- De skjønte at den unge jenta som bodde på mottaket ble brukt som sexslave eller at den unge gutten ble tvunget til å selge narkotika, men de gjorde ingenting. I noen tilfeller er også barnevern og politi varslet, men likevel blir det ikke gjort noe.
President, det er totalt uakseptabelt, sa Ropstad, og spurte statsminister Erna Solberg om hvilke inntrykk statsministeren gjør seg når hun hører disse historiene.

Uakseptabelt

- Det gjør et sterkt inntrykk, og det viser at vi fortsatt ikke klarer å hjelpe alle, svarte Solberg, og redegjorde for fagetatenes arbeid med problematikken. Hun påpekte at det viktigste samfunnet kan gjøre er å slåss mot bakmennene, og at den styrkede innsatsen mot arbeidslivskriminalitet og utbytting av mennesker er viktige tiltak.


- Det er uakseptabelt at det ikke meldes fra om at barn utnyttes,sa statsminister Solberg fra Stortingets talestol.

Solberg sa også at hun ikke er sikker på om enslige asylbarn som utnyttes til prostitusjon eller slavearbeid, får god nok hjelp.

- Vi må se på om vi kan bli bedre på å følge opp dem som er utsatt, svarte Solberg.

Flere stortingsrepresentanter, Geir Bekkevold (Krf), Marit Arnstad (Sp), Karin Andersen (SV) og Kari Henriksen (Ap) fulgte opp med spørsmål til Solberg.


Må etterforske

I serien «Skyggebarna» har Dagbladet fått tilgang til en rekke barnevernsvedtak fra Norges 12 fylkesnemnder, og fra barnevernet i Oslo, som hittil har vært unntatt offentlighet.I vedtakene går det fram hvordan barn i Norge skal ha blitt utsatt for grufulle overgrep i Norge

I en forskningsrapport som lanseres i dag hevder forskere ved Institutt for samfunnsforskning at de statlige etatene som er involvert i behandlingen av «skyggebarna» - barnevernet, politiet og UDI - ikke klarer å gi et godt nok tilbud.

Solberg sloi sine svar fast at det er uakseptabelt at ansatte på mottak og andre voksne ikke melder fra til politi eller barnevern når de får vite om barn som utnyttes, og hun understreket ifølge NTB at politiet skal starte etterforskning når barn forsvinner fra mottak.

Solberg lovet også å se på om reglene om beskyttelse av dem som vitner mot personer som utnytter barn. I dag risikerer vitner å bli sendt ut av landet dersom straffesaken mot bakmennene ikke fører fram.

Må ta grep

Kari Henriksen mener regjeringa må ta større ansvar.

- Regjeringen må ta umiddelbare grep og sørge for at barna blir ivaretatt og kommer bort fra disse uverdige tvangssituasjonene. Regjeringen har ansvaret for at overgrep og tvangssalg av barn ikke skjer i Norge, sa Henriksen, medlem i Stortingets justiskomite, til Dagbladet etter spørretimen.

- De er en svært sårbar gruppe, derfor vil vi at ansvaret for denne gruppen skal være tydelig plassert. Aps mål er å sikre barna trygg omsorg og nødvendig bistand. Barna skal ha fått oppnevnt verger. Saker der barn forsvinner skal prioriteres, og det skal iverksettes forebyggende tiltak, sier Henriksen.

- Forlikspartiene er enige om dette og det er vedtatt i stortinget, regjeringen må følge opp. Hva har regjeringen for eksempel gjort for å plassere ansvar tydelig mellom ulike instanser? Nå har vi venta i snart tre år på en handlingsplan mot menneskehandel fra justisministeren. Da jeg etterlyste den i mars, svarte justisministeren at «den kommer om litt». Den bør innehoølde tiltak mot dette. Når kommer den?

Henriksen sier at barne- og likestillingsministeren må sørge for at barna blir funnet, ivaretatt og fjernet fra uverdige og skadelige tvangssituasjoner.


Sexsalg og kriminalitet

I barnevernsvedtakene Dagbladet har fått tilgang til fra Norges 12 fylkesnemnder går det fram hvordan barn i Norge skal ha blitt utsatt for grufulle overgrep i Norge:

• Papirene viser hvordan barn blir utnyttet til salg av sex og organisert kriminalitet på gata i Norge.

• De viser hvordan barn som er blitt utsatt for menneskehandel skal ha blitt holdt under slavelignende forhold i Norge, og tvunget til å jobbe gratis som vaskehjelp i norske hjem.

• En ung, gravid jente som satt i Bogstadveien på Oslo Vest og tigget sammen med moren, fikk ikke hjelp av barnevernet - men ble tilbakeført til moren.

SPURTE OM «SKYGGEBARNA»: Kjell Ingolf Ropstad (Krf) stilte spørsmål til Statsministeren  i den muntlige spørretimen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPURTE OM «SKYGGEBARNA»: Kjell Ingolf Ropstad (Krf) stilte spørsmål til Statsministeren i den muntlige spørretimen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer