GRILLET Mandag ettermiddag ble Storbritannias statsminister Theresa May stilt til veggs i det britiske parlamentet, Underhuset. Foto: AFP / NTB Scanpix
GRILLET Mandag ettermiddag ble Storbritannias statsminister Theresa May stilt til veggs i det britiske parlamentet, Underhuset. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Brexit

Grillet om brexit-avtalen: - Du har ledet oss inn i en nasjonal krise

Etter krav fra opposisjonen la statsminister Theresa May fram en ny dato for avstemningen over avtaleutkastet til skilsmissen mellom Storbritannia og EU.

Mandag ettermiddag ble Storbritannias statsminister Theresa May stilt til veggs i det britiske parlamentet, Underhuset.

Det parlamentarikerne ville ha svar på var blant annet når de skal få stemme over utkastet til skilsmisseavtalen mellom Storbritannia og EU, som tidligere denne måneden ble utsatt.

På forhånd skal Labour-leder Jeremy Corbyn, opposisjonens leder, ha truet med å fremme et mistillitsforslag mot May hvis ikke statsministeren ga Underhuset en dato for avstemningen over brexit-avtalen.

14. januar

I sin innledende uttalelse til Underhuset fortalte May at det blir avstemningen 14. januar, og at debattene om avtalen skal begynne 7. januar.

May har derfor fire uker på seg til å overbevise parlamentarikerne til å stemme ja til avtalen regjeringen har framforhandlet med EU.

Statsministeren var klar i sin tale:

Avtalen er «den beste» og ikke minst «den eneste» avtalen Storbritannia vil komme til å få, fortalte hun.

Nettopp det får hun krass kritikk for.

- Nasjonal krise

Opposisjonen mener avtalen er for dårlig, og anklaget May for å bruke uthaling som taktikk for å tvinge dem til å stemme for avtalen.

Alternativet er en avtaleløs skilsmisse med EU, og det er det ingen som egentlig vil ha.

- Statsministeren har ledet oss inn i en nasjonal krise, sa Labour-leder Corbyn til May etter statsministeren innledende bemerkninger om avtalen.

Underhuset skulle egentlig stemme over skilsmisseutkastet 11. desember, men Mays regjering måtte utsette avstemningen på ubestemt tid tidligere denne måneden.

Det fordi Mays regjeringen innså at de ikke ville få nok støtte for avtalen i Underhuset. Avtalen må godkjennes av parlamentet før skilsmissen mellom Storbritannia EU kan fullbyrdes.

Grensetrøbbel

En av de største hodepinene i skilsmissen mellom Storbritannia og EU er hvordan grenseoverfarten mellom Nord-Irland, som er del av Storbritannia, og Irland skal håndteres i praksis.

I de første brexit-avtalene mellom Storbritannia og EU, ble partene enige om å bygge inn en såkalt «backstopp», et sikkerhetsnett, i den kommende skilsmisseavtalen mellom partene i fall de ikke kom til enighet.

Dette sikkerhetsnettet er en mekanisme som i praksis vil sørge for at grensen mellom de to landene forblir som i dag: altså at Nord-Irland i praksis forblir i tollunionen i uoverskuelig framtid, mens resten av Storbritannia forlater.

Storbritannia ønsker at denne mekanismen får en utløpsdato, men det ønsker ikke EU.