Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Grillet om kontantinnskudd: - Unnskyld uttrykket, men det driter jeg i i disse dager

Eirik Jensen ble grillet om egen kontantbeholdning og innskudd i bank i tida før og etter pågripelsen av Gjermund Cappelen.

GRILLET: Eirik Jensen ble grillet om økonomi og sitt eget sikkerhetsopplegg av Spesialenheten. Aktoratet mener han motsier seg selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRILLET: Eirik Jensen ble grillet om økonomi og sitt eget sikkerhetsopplegg av Spesialenheten. Aktoratet mener han motsier seg selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Unnskyld uttrykket, men det driter jeg i i disse dager, sa Eirik Jensen i retten i går da aktoratet spurte ham ut om hans kontantbeholdning.

Spesialenheten har nettopp påpekt at Jensen (59) har satt inn mindre kontanter i banken etter at hasjbaron Gjermund Cappelen (50) ble pågrepet før jul i 2013. De lurte på om han dermed ikke lenger hadde behov for en stor kontantøkonomi, som tidligere har vært en del av hans sikkerhetsopplegg.

- Jeg ser ikke behovet for en stor kontantøkonomi lenger. Jeg har fått et helt annet syn på livet. Det som kommer må jeg bare ta. Jeg har ingen beskyttelse, sa Jensen.

Gjemte kontanter i hulrom

Spesialenheten mener Jensen fikk store kontantbeløp av hasjimportøren Gjermund Cappelen, for hjelp og informasjon som gjorde ham i stand til å smugle inn tonnevis av hasj til landet. Jensen nekter straffskyld, mens Cappelen, som snakket Jensen inn i rettssaken, erkjenner straffskyld.

Spesialenheten mener Jensen har hatt et overforbruk av kontanter i forhold til hva han har tjent. Jensen mener at forklaringen ligger i at han har vært en kremmer, drevet med kjøp og salg av biler og motorsykler, og at han har vært god til å spare.

Spesialenheten mener mistanken styrkes av at Jensen har satt inn en rekke småbeløp på konto, gjerne ned i 4-5000 kroner, som blant annet ble satt inn i bank i butikk, og at han til sammen har hatt tilgang til over en million kroner i kontanter. Hjemme hos ham fant de også 34 000 kroner, som han fikk av Gjermund Cappelen. Ifølge Cappelen betaling for det kriminelle samarbeidet, ifølge Jensen tilbakebetaling av et lån.

Jensen innrømmer i retten at han har hatt mye kontanter liggende. På direkte spørsmål sier han at han kan ha hatt 300 000 - 400 000 liggende, gjemt i safer og andre hulrom i boligene han har hatt. Men han nekter for at de stammer fra Cappelen.

Fikk penger av foreldrene

Jensen sa at han også har fått en del kontanter av sine foreldre som gaver ved bursdager og jul, og i forskudd på arv, blant annet i forbindelse med oppussing og ulike prosjekter. Spesialenheten for politisaker har fått bekreftet at foreldrene hans faktisk har tatt ut en del kontanter.

- Vi mener at de pengene du har hatt tilgjengelig, i hovedsak har kommet fra Cappelen. Det mener du ikke er tilfelle. Hvor kom pengene fra?

- De kommer fra 30 års dykkerarbeid. Blant annet, sier Jensen, som også forteller at han har tjent penger på kjøp og salg opp i gjennom åra.

- Korrupsjonstiltalen bygger på den økonomietterforskningen vi har gjort og særlig en kontantstrømsanalyse hvor konklusjonen er et overforbruk av kontanter og en ukjent kilde til kontanter. Tiltalen bygger på at Gjermund Cappelen er kilden til de kontantene, sier assisterende sjef i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe til Dagbladet.

Jensen forklarte også kontantbeholdningen med at han ikke stolte på banker, som kunne lekke informasjon og at han ikke ville etterlate seg elektroniske spor.

Grillet om kaffekjøp

Jensen har i flere år bodd på skjult adresse på grunn av trusler fra kriminelle miljøer. Spesialenheten grillet ham imidlertid på at han oppga adressen sin i Finn-annonser, i søknader om båtplass, bestillinger fra Nespresso og liknende.

- Det er en løpende vurdering for meg. Hvis jeg har lyst til å kjøpe en kaffemaskin, så kan det være at jeg har tatt sjansen på det, sa Jensen.

- Hvis du har levd på denne måten i så mange år, så er det på en måte umulig å ikke leve et liv ved siden av og at det glipper på noen områder, svarte Jensen.

Spesialenheten ønsket også å vite hvorfor han lot Cappelen få vite om at han av sikkerhetsårsaker bodde i en campingvogn i Oslo i en periode.

Bokpengene

Mot slutten av utspørringen fikk han spørsmål om hva han gjorde med noe av pengene han fikk fra Kagge forlag for de to bøkene han har gitt ut hos dem.

- Det har samme funksjon som det dere nå synes er så mystisk, sa Jensen, og pekte da på at han hadde behov for en kontantbeholdning.

- Det er derfor dere er så pissed på meg for at jeg tok ut de pengene, sa Jensen.

- Han visste jo litt om at jeg var truet, men det har jeg ikke noen god forklaring på, sa Jensen.

Bodde i campingvogn

Spesialenheten ønsket også å vite hvorfor han lot Cappelen få vite om at han av sikkerhetsårsaker bodde i en campingvogn i Oslo over en periode på starten av 2000-tallet.

- Visste Cappelen at campingvognen var en del av sikkerhetsopplegget ditt?

- Jeg tror ikke han skjønte at det var et sikkerhetsopplegg.

- Er det et sikkerhetsopplegg da, når Cappelen som var en kilde i politiet visste om den? Hva gjør at du blottlegger det for ham?

- Han visste jo litt om at jeg var truet, men det har jeg ikke noen god forklaring på.

- Husker du hvordan Cappelen fikk kjennskap til at du bodde i en campingvogn?

- Nei, det husker jeg ikke.

- Ikke noe misforhold

- Vi mener det ikke er noe misforhold mellom inntekter og utgifter. Det at han ikke nå, 20 år etterpå, kan forklare hvorfor han satt inn tusen kroner den dagen, det har jeg stor forståelse for og det har vi heller ikke tenkt å prøve å bevisføre, men mesteparten av de store summene er jo sporet tilbake til for eksempel å være salg av bil, motorsykkel, forsikringsutbetalinger, arv også videre, sier Jensens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

- At det har vært ganske mange biler og ganske mange år, men det finnes jo papirer på de fleste av dem. De har jo dokumentasjon på det, sier Elden.

Jensens forsvarerteam har leid inn revisoren Helge Bettmo og gått gjennom det økonomiske grunnlaget for å bevise at Jensen ikke har hatt et overforbruk.

- Cappelen bare registrerer og hører på hva han sier. Det er jo forskjellige oppfatninger her, sa Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling