SVARER STORTINGET: Justisminister Grete Faremo (Ap) og fungerende politidirektør Vidar Refvik møtte til høring på Stortinget om 22 juli. Foto: Jacques Hvistendahl
SVARER STORTINGET: Justisminister Grete Faremo (Ap) og fungerende politidirektør Vidar Refvik møtte til høring på Stortinget om 22 juli. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Grillet politidirektøren

Beredskaps-topper svarte Stortingets 22. juli-komité i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fungerende politidirektør Vidar Refvik ble grillet under høringen i Stortingets 22. juli-komité, som ble avsluttet tidligere i ettermiddag.  

Fremskrittspartiets Anders Anundsen stilte polititoppen til veggs om hvorfor det tok så lang tid før Heimevernet ble satt inn for å beskytte viktige bygninger 22. juli.  

Tidligere i høringen bekreftet forsvarssjef Harald Sunde at deler av heimevern-enheten HV02 har en faktisk reaksjonstid på mellom to og fire timer. Det fikk Anundsen til å reagere:  

- Hva er det i systemet og kommunikasjonen som gjør at det tar 7 timer og 26 minutter før det kommer en muntlig anmodning fra politiet om den type bistand? spurte han.

- Den politimesteren som er ansvarlig for det operative arbeidet, må vurdere hvilket behov man har for bistand fra Forsvaret. Oslo ba om bistand på noen områder, mens det tok lenger tid før man ba om bistand fra Heimevernet, svarte Refvik.

- Systematisk problem - Sier politidirektøren at det systemet vi har i dag, der politimesteren har ansvaret, fungerer godt nok? 

- Normalt gør det det, svarte Refvik.

Anundsen sier det ser ut til å være en "propp" i kommunikasjonen mellom forsvar og politi:

- For meg som står og ser på dette fra utsiden, ser det ut som dette kan være uttrykk for et systematisk problem, sa han.

- Jeg har ikke opplevd at terskelen for å be om bistand vanligvis er for høy, fastholdt den fungerende politidirektøren.

- Ingen grunn til vegring Venstre-leder Trine Skei Grande påpekte at det virket som forsvaret og politiet er uenige i hvor godt de klarer å samarbeide.

- Forsvarsministeren var klar på at samarbeidet må bli bedre, mens jeg nå hører politidirektøren si at det fungerte perfekt, sa Venstre-lederen.

- Det var ikke det jeg sa, avbrøt Refvik, og fortsatte:

- Men det er mer å gå på. Politiet er avhengig av forsvaret.

- Men det tok lang tid før politiet innså det 22. juli? Du mener altså at det ikke finnes vegring i politiet for å samarbeide med forsvaret?

- Jeg håper det ikke finnes vegring, det er det ingen grunn til, svarte Refvik.

Lanserer krise-nettside Justis- og beredskapsminister Grete Faremo startet høringen med å liste opp en rekke tiltak som er iverksatt etter 22. juli. Hun sa blant annet at departementet i løpet av våren sender ut et forslag på høring der der det foreslås å kriminalisere terrorforberedelser.

- Med dette tar vi spesielt sikte på å forhindre såkalte soloterrorister, sa Faremo.
 
Faremo trakk også fram et prøveprosjekt med felles nødnummer, etablering av testrutiner for bruk av riksalarmen, og vurdering av bistandsinstruksen.

I tillegg lanserer det innen kort tid en ny nettside for krisehåndtering.

- Om få dager lanserer vi en nettside, kalt kriseinfo.no, der myndighetene har mulighet til å informere og holde befolkningen oppdatert på kriser, sa Faremo.

- Avgjørende med skjerpet lovverk PST-sjef Janne Kristiansen har måttet tåle hard kritikk for beredskapen i forkant av 22. juli. I desember hjemkalte justisministeren henne fra en USA-reise, for å svare på spørsmål om PST kunne gjort mer for å fange opp Anders Behring Breivik før terrordagen.

Etter å ha tenkt seg om noen dager konkluderte Faremo med at PST-sjefen hadde svart tilfredsstillende på spørsmålene om det internasjonale programmet Global Shield, men opposisjonen slo seg ikke til ro med svarene.

I dagens høring gjorde Kristiansen det klart at PST klart at «det er avgjørende for PST» med et skjerpet lovverk.

- Vi trenger ytterligere lovendringer slik at vi kan gripe inn mot terrorforberedelser og soloterrorister. Vi ønsker mulighet til å pågripe enkeltpersoner i forberdelsesfasen, og et skjerpet lovverk er avgjørende for å få stoppet soloterrorister, sa Kristiansen.

Høyt konfliktnivå

Tidligere i dag var det forsvarsminister Barth Eide og forsvarssjef Harald Sunde som måtte svare på stortingsrepresentantenes spørsmål.

Da kom det blant annet fram at det ikke finnes en felles beredskapsplan for hvilke bygninger Politiet og Forsvaret skal beskytte i en krisesituasjon.

Stortingets spesialkomité ble opprettet etter at Faremo, som da var forsvarsminister, og daværende justisminister Knut Storberget (Ap) i november redegjorde for terrorberedskapen 22. juli. Redegjørelsene lot flere spørsmål stå ubesvarte.

Arbeidet har vært preget av sterke motsetninger. Medlemmer fra Venstre og Frp har blitt beskyldt for å forsøke å slå politisk mynt på terroren.

På den andre siden mener opposisjonspolitikere at regjeringspartienes representanter har gått i skytergravene, og vært mest opptatt av å forsvare statsrådene og beredskapstoppene fra kritikk.

SVARER STORTINGET: PST-sjef Janne Kristiansen og justisminister Grete Faremo (Ap) møtte til høring i Stortingets 22 juli-komité. Knut Arild Hareide leder komiteen. Foto: Jacques Hvistendahl
SVARER STORTINGET: PST-sjef Janne Kristiansen og justisminister Grete Faremo (Ap) møtte til høring i Stortingets 22 juli-komité. Knut Arild Hareide leder komiteen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer