FLYSETEAVGIFT: Under mandagens partilederdebatt i Arendal så Sps Trygve Vedum sin mulighet til å sette Siv Jensen til veggs da flyseteavgiftene dukket opp som tema. Video: NRK Vis mer

Grillet Siv og Trine om flypassasjeravgift - vil ikke selv fjerne den

Ap og Sp kritiserte Venstre og Frp for flypassasjeravgiften i gårsdagens TV-debatt, men det er uklart hva de selv vil gjøre med den. - Uverdig, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gårsdagens partilederdebatt på TV dreide seg i stor grad om skatt og forskjellene mellom de borgerlige og sosialistiske partiene i skattepolitikken.

Der gikk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til angrep på både Frps Siv Jensen og Venstres Trine Skei Grande for den omstridte flypassasjeravgiften, som han setter i direkte sammenheng med nedleggelsen av Rygge lufthavn.

- Er det noe som har sjokkert meg i denne siste fireårsperioden, er det hvordan Siv Jensen og Trine Skei Grande har satt seg på et møterom og funnet på den ene nye avgiften etter den andre, som for eksempel flyseteavgiften: Plutselig dukka den opp, og Rygge ble lagt ned, sa Sp-lederen i debatten i går.

Se sekvensen i videoen øverst i saken.

Ap-leder Jonas Gahr Støre angrep også Venstre-lederen for avgiften:

- Du har sittet i kveld etter kveld og ilagt plastposeavgifter og flyseteavgifter og vært med på dette skattekjøret, som ikke har økt antallet arbeidsplasser, sa Ap-lederen.

FLYPASSASJERAVGIFTEN: Siv Jensen sier at Trygve Slagsvold Vedum sier en annen ting på TV, enn i de budsjettene sine. Reporter: Torun Støbakk / Reporter: Marie Røssland Vis mer Vis mer Vis mer

Det er bare ett problem, som gir deres politiske motstandere motskyts:

Sp og Ap har selv kalkulert flyseteavgiften inn i sine alternative statsbudsjett, og går altså heller ikke direkte inn for å fjerne den.

- Trygve Slagsvold Vedum sier altså en ting på TV, men i budsjettene sine har Sp akseptert flypassasjeravgiften. Jeg synes ikke det er en god ide. Frp har derfor programfestet at vi skal fjerne den igjen, men den er innført, og Sp har den altså de også, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

- Kongen av eiendomsskatt

Venstre-leder Trine Skei Grande var heller ikke særlig fornøyd etter debatten, og irritert fordi hun ikke fikk svare på avgifts-angrepet fra Ap-lederen.

- Det er fascinerende at Støre skal angripe meg for en avgift han selv går inn for å innføre, og en avgift vi ikke har innført. Det var litt uverdig for en partileder for såpass stort parti å bevege seg på det nivået når man argumenterer, og jeg håper det ikke betyr at han er desperat at det er sånn han skal være sånn i slutten av valgkampen, sier Venstre-lederen til Dagbladet.

KRASS KRITIKK: Under mandagens partilederdebatt i Arendal ble Venstre-leder Trine Skei Grande kritisert av både Ap og Sp for flypassasjeravgiften. Slik svarte Grande på kritikken. ReporteR: Torun Støbakk / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Under debatten i går angrep hun Ap-lederen for å skade norske bedrifter i ønsket om formueskatt.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum måtte på sin side tåle å bli stemplet som «kongen av eiendomsskatt» av Frp-leder Siv Jensen, fordi Sp har ordførermakta i mange av kommunene som krever inn den omstridte skatten Frp går til krig mot.

Sp-lederen sier han ikke tar kritikk fra «flyseteavgiftens mor», som han kaller Frp-leder Siv Jensen.

- For det første var det Siv Jensen som innførte den. Så kom det et nytt budsjett hvor den fortsatt var med. Da foreslo vi en annen innretning som har en tydeligere distriktsprofil og som tar mer hensyn til næringa. Det har vært vår tanke, og vi ønsker å gjøre det gjennomtenkt og sammen med næringa, sier Sp-lederen.

Han mener hovedproblemet med flyseteavgiften slik den er i dag, er at den ble kastet opp i budsjettforhandlingene og innført uten at noen hadde gjennomgått konsekvensene av den.

- Noen ganger kan det godt hende at det er riktig med endringer i avgiftssystemet for luftfarten, men dette bare kom over natta uten å være gjennomtenkt, og derfor forsvant 500 arbeidsplasser i Rygge, og lokalt sier de at 500 til har forsvunnet, sier Sp-lederen.

Vil vri avgiften

Sp går inn for at flyseteavgiften skal innrettes på en måte som i større grad verner norske flyplasser - selv om tyngre innenriks ruter fortsatt kan bli berørt.

I sitt alternative budsjett legger Sp opp til å redusere dagens flyseteavgift med 300 millioner kroner, som en del av en omlegging av flypassasjeravgiften til en «reell miljøavgift».

DETTE MENER SP: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum grillet Siv og Erna om flypassasjeravgiften, men vil ikke fjerne den selv. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Ap har beholdt flypassasjeravgiften på dagens nivå i sitt alternative budsjett for inneværende år, men går til valg på at de i neste stortingsperiode skal «erstatte dagens flypassasjeravgift med avgift som har reell klimaeffekt, slik at distriktsarbeidsplasser og rutetilbud ikke rammes urimelig slik som nå».

KONGEN AV EIENDOMSSKATT: Etter å ha blitt grillet av Sps Trygve Vedum om avgifter og bompenger valgte Jensen å slå tilbake med et skatte-stikk under debatten i Arendal mandag kveld. Video: NRK Vis mer

Samferdselspolitiker Eirik Sivertsen (Ap) er uenig i beskrivelsen om at Ap vil beholde flypassasjeravgiften, og sier hele poenget til Ap er at den skal erstattes med en annen type avgift.

Hvordan den nye flyavgiften skal innrettes hvis Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget, er ikke kjent så langt.

- Grunnen til at vi har vært i mot den er at den har vært en ren fiskal avgift for å finansiere et budsjettoppgjør, og ikke en reell miljøavgift. Derfor skal vi gjennomgå dette. Hvordan det rent konkret skal se ut må utredes, sier Aps politiker Eirik Sivertsen til Dagbladet.

- I deres alternative budsjett er flypassasjeravgifta uendret?

- Vi har også mange andre skatter med utgangspunkt i det systemet vi har i dag, som vi også ønsker å endre. Det er sånn man lager alternative budsjetter, sier Sivertsen.

Avgiften skulle etter forutsetningene gi staten 1 milliard kroner i inntekt, men er i inneværende års statsbudsjett beregnet å gi 1,6 milliarder kroner i inntekter, ifølge NTB.