Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grillforbud flere steder i landet: - Skogbrannindeksen viser blodrødt

Skogbrannfaren er stor flere stedet i landet og i enkelte kommuner er det innført totalforbud mot utendørs ild.

FORBUD: I flere kommuner er det nå totalforbud mot å fyre opp engangsgriller utenfor din egen hage. Det oppfordres også til varsomhet i nesten hele Norge fra Trøndelag og sørover på grunn av stor skogbrannfare. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FORBUD: I flere kommuner er det nå totalforbud mot å fyre opp engangsgriller utenfor din egen hage. Det oppfordres også til varsomhet i nesten hele Norge fra Trøndelag og sørover på grunn av stor skogbrannfare. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med i dag er det totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs i de seks Agder-kommunene Søgne, Songdalen, Vennesla, Birkenes, Lillesand og Kristiansand.

Samme forbud er allerede innført i Kongsberg kommune og Numedalskommunene i Buskerud. I Oslo er det innført totalforbud mot å gjøre opp ild i skog og mark eller i nærheten.

Årsaken er den enorme skogbrannfaren i området. Meget stor skogbrannfare har verdien 70 på indeksen, men de nåværende nivåene flere steder i landet sprenger skalaen for skogbrannfare og vil de fleste steder øke de neste dagene.

OBS-varsel

Kongsberg i Buskerud har den høyeste skogbrannfaren, med 161 på skalaen. Også Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Hordaland og Trøndelag har steder med meget høy skogbrannfare.

På Yr er det sendt ut obs-varsel for tre områder. Dette gjelder Østafjells, Vestlandet sør for Stad og for Møre og Romsdal og Trøndelag.

For samtlige områder gjelder oppfordringen om at folk må være forsiktige med bruk av ild. Det vil være tørt, og faren for brann er stor så lenge det ikke kommer nedbør av en viss mengde.

- Forbudt med engangsgrill

Hans Arne Madsen, vakthavende brannsjef i Kristiansand-regionen brann- og redning, redegjør om det nye forbudet på Sørlandet.

- Det betyr at det er forbudt å ta med seg for eksempel engangsgrill ut av egen hage og tenne den opp. Den eneste plassen du kan grille er en egen hage, sier han til Dagbladet.

Han sier forbudet gjelder alle offentlige plasser i kommunene, også der det er tilrettelagt å fyre opp bål.

TIMELAPS: Skogbrannen like utenfor Portland i USA, «the Eagle Creek Wildfire», har tvunget hundrevis av mennesker til å evakuere. Rundt 500 brannmenn jobber med å slukke brannen. Video: AP. Vis mer

- Bålpanner skal heller ikke brukes, sier han.

Ingen endring i sikte

Det er brannvesenet selv som har innført forbudet. Det gjelder fram til det opphører. Ingenting i værmeldingen tyder på nedbør i Sør-Norge i overskuelig framtid.

- Det kan virke strengt, men sånn måtte det bli. Det har vært tørt og varmt i tre uker, og er ingen endring i sikte. Det er veldig tørt i bakken, men lettantennelig tørt løv og kvister.

- Skogbrannindeksen viser blodrødt. Vi tar det alvorlig og til etterretning, sier han.

Han sier det viktigste er å unngå større skog- og gressbranner.

- Akkurat nå er alle vilkår til stede for det, og det er det ingen som er tjent med. Vi må være restriktive i forkant i stedet for å være etterpåkloke, sier han.

Øy-bekymring

Brannsjefen i Oslo har i dag besluttet å innføre totalforbud mot å gjøre opp ild i skog og mark eller i nærheten, melder TV 2.

Forbudet gjelder i Oslo og i omkringliggende kommuner. Brannvesenet er spesielt bekymret for de mange øyene utenfor hovedstaden.

- Vi ber folk bruke hodet! Spesielt på øyene i fjorden vil vi understreke brannfaren. Der er det mer vegetasjon og det tar lengre tid for ressursene å nå fram dit enn i byområdet, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat til Dagbladet.

Han opplyser at totalforbudet gjelder all bruk av ild i skog og mark, inkludert strender. Forbudet gjelder også tilrettelagte bålplasser. På spørsmål om forbudet også gjelder å fyre opp engangsgriller i en av de mange parkene i Oslo, svarer han:

ØKT FARE: 1. mai brøt det ut en gressbrann på øya Gossen i Møre og Romsdal. Siden den gang har brannfaren økt i hele Sør-Norge. Foto: Skogbrann Helikopter / Twitter / NTB scanpix
ØKT FARE: 1. mai brøt det ut en gressbrann på øya Gossen i Møre og Romsdal. Siden den gang har brannfaren økt i hele Sør-Norge. Foto: Skogbrann Helikopter / Twitter / NTB scanpix Vis mer

- Å fyre opp grillen i Sofienbergparken er greit, så lenge det gjøres forsvarlig og under tilsyn. Men beveger vi oss opp mot Sognsvann for eksempel er det ikke greit, sier Hovtun.

Bålforbud i utmark

Det er i utgangspunktet ikke lov å tenne bål mellom 15. april og 15. september i utmark.

- Veldig tørt i skog og mark i vårt område. Vær forsiktig med ild, skriver Vestviken 110-sentral i drammensområdet på Twitter tirsdag. Mandag kveld måtte mannskaper få bistand fra et brannhelikopter da det brøt ut brann i lyng og kratt ved DNT-hytta Eikssetra i Lier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media