ETT AV RÅDENE: Gassflaska må alltid stå ved siden av grillen under bruk, påpeker salgssjefen i Primagaz Norge. Ilustrasjonsfoto: Aftenposten/NTB Scanpix.
ETT AV RÅDENE: Gassflaska må alltid stå ved siden av grillen under bruk, påpeker salgssjefen i Primagaz Norge. Ilustrasjonsfoto: Aftenposten/NTB Scanpix.Vis mer

Grillsjokk: Advarer mot gassflaske etter voldsom eksplosjon

Her er den norske gass-sjefens råd mot uhell som i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danske forbrukermyndigheter og den internasjonale gassleverandøren Primagaz gikk onsdag bredt ut og tilbakekalte grill-gassflasker som brukes i hager og på terrasser over hele Danmark.

Det har vært flere eksplosjoner de siste årene ved bruk av blå 5- og 10-kilosflasker av merket Primagaz Primadonna/Compolite CS.

Da danske Arbejdstilsynet og Primagaz i samarbeid skulle teste flasketypen det har vært uhell med, gikk det riktig galt.

TILBAKEKALT: Disse grill-gassflaskene er nå trukket tilbake fra det danske markedet. Foto: Arbejdstilsynet.
TILBAKEKALT: Disse grill-gassflaskene er nå trukket tilbake fra det danske markedet. Foto: Arbejdstilsynet. Vis mer

- Testserien ble avbrutt da noen av flaskene eksploderte voldsomt etter at de hadde vært utsatt for flammer i få minutter, skriver Arbejdstilsynet om testhendelsen som utløste tilbakekalling av flaskene.

Branner i forkant av eksplosjonene i forkant av denne testen, har i flere tilfeller startet med lekkasje i morkne slanger mellom flaskene og grillen.

Ingen mennesker er blitt skadd i de registrerte grilleksplosjonene i Danmark.

Primagaz er også en stor gassleverandør her i landet. Salgssjef Richard W. Wright i Primagaz Norge kjenner godt til grilluhellene i Danmark.

Nytt materiale

Med hånden på hjertet kan han berolige norske grillkokker og hagegjester mot samme skremmende opplevelser som i Danmark.

- Det er neppe mange slike gassflasketyper fra den svenske fabrikken Composite Scandinavia igjen i norske hager. Utfasingen av disse flaskene startet allerede i 2008/2009. Siden da er det i hovedsak blitt solgt gassflasker til griller her i landet fra den norske fabrikken Ragasco, sier Wright til Dagbladet.

Og materialet i gassflaskene fra fabrikken på Raufoss har til egenskap at det smelter under påvirkning av åpne flammer.

- Dermed vil gassen bare sive ut og brenne opp, ikke bli satt under trykk og eksplodere. Jeg har ikke hørt om noen eksplosjonstilfeller med gassgriller i Norge på de årene jeg kan huske.

- Gassflasker som i hovedsak brukes til grilling her, vil ikke engang eksplodere inne i et brennende hus, sier Wright.

De to hovedreglene

Primagaz Norge sluttet salg direkte til forbruker i 2014. Siden har den norske avdelingen av det internasjonale gasselskapet bare levert «i stort» til grossister og forhandlere.

Uansett varemerke på gassflaskene i norske hager, har den norske Primagaz-sjefen to krystallklare råd som han selv bruker:

- Sett aldri gassflaska under grillen, men ved siden av under grilling.

- Bytt slange hvert tredje år for å unngå lekkasjer. Det er oftest i morkne slanger at gasslekkasjer starter. Materialet i slangene blir blant annet forringet av sollys.