VARSKO HER:  I kveld blir det helstekt elg - når landbruks- og matminister Lars Peder Brekk ønsker velkommen til gedigent gjestebud for tusenvis av profesjonelle gjester på matvareuka i Berlin.  Den dro 400 000 besøkere i fjor.  På det norske standområdet ble det registrert en økning på besøket som utgjorde nesten 40 prosent i forhold til året før. Foto:Asbjørn Svarstad
VARSKO HER: I kveld blir det helstekt elg - når landbruks- og matminister Lars Peder Brekk ønsker velkommen til gedigent gjestebud for tusenvis av profesjonelle gjester på matvareuka i Berlin. Den dro 400 000 besøkere i fjor. På det norske standområdet ble det registrert en økning på besøket som utgjorde nesten 40 prosent i forhold til året før. Foto:Asbjørn SvarstadVis mer

Grillsteker skogens konge - i Berlin

Tyskerne skal gjøre store øyne - når kveldens hovedrett på verdens største matvaremesse - blir helstekt elg fra norske skoger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): - De elgene der har ikke jeg skutt, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.  I natt stilte han personlig på messeområdet i Berlin, for å hjelpe til med å løfte tre kjempedigre skrotter av lastebilen fra Norge.

Mange små
Den internasjonale Grønne Uka i Berlin trekker tusenvis av utstillere fra hele verden.  -Våre norske utstillere ville hver i sær bli så små at de hadde drukna i den enorme mengden, påpeker Lars Peder Brekk overfor Dagbladet.  Han er ikke så lite stolt over den årlige norske kjempesatsingen - som gjøres opp til mange millioner kroner.

Norsk jubileum
I og at det i år er 25 år siden det offisielle Norge kastet seg på vogna i Berlin, skal det i år slåss på tromme for alle andre nasjoner og utstillere.  Så i kveld er det invitert til stort selskap på messeområdet.  Dit kommer såvel venner som konkurrenter, for å smake på de norske godbitene.

Tre elg
Det Norske Skogselskaps internasjonale seniorkonsulent Ola G. Dæhlen har siden han kom på ideen i 1982 - over 300 helstekte elger på samvittigheten.  Så han vet også godt hva som skal til å for å gjøre Skogens Konge lekker på tallerkenen. -Vi tok med oss en okse på 144 kilo, ei ku på 114 kilo og en kalv på 63 kilo, forteller han.

GRILLER HELE NATTA:  Fire elever fra Ole Vig Videregående i Stjørdal.  Espen Hogestad (18)(fra venstre), Kevin Aalnes (21), Simon Bjørngaard (17) og Espen Opem (17) har siden natt til i dag vært i full gang med å grille elg i Berlin. I kveld skal de imponere Lars Peder Brekks internasjonale gjester under en kjempefest under Grüne Woche.  Foto:Asbjørn Svarstad
GRILLER HELE NATTA: Fire elever fra Ole Vig Videregående i Stjørdal. Espen Hogestad (18)(fra venstre), Kevin Aalnes (21), Simon Bjørngaard (17) og Espen Opem (17) har siden natt til i dag vært i full gang med å grille elg i Berlin. I kveld skal de imponere Lars Peder Brekks internasjonale gjester under en kjempefest under Grüne Woche. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer

Har grilla 300
De tre dyrene ble felt i Løten Allmening for få dager siden.  -De første elgene som var skutt til formålet ble av veterinær undersøkt etter alle kunstens regler. Men det viste seg at stempelet han ga var firkanta. For å få kjøttet inn i EU, trengte vi derimot et ovalt stempel. Dermed måtte de faste jegerne våre til skogs igjen - for å finne elg som vi kunne få korrekt stempel på, ler grillmesteren.  Da Dagbladet var på besøk sammen med matvareministeren, hadde Ola Dæhlen og markedssjef Trond Lohre det mest travelt med planlegging av korrekt steiketid til det minste dyret, som tyske matjournalister får smaksprøver av i løpet av messedagen i dag.

Gærne nordmenn
På det store messeområdet er stuntet med elgene allerede blitt godt kjent - og behørlig kommentert.  Elg har ikke vært fast innslag i skogene rundt Berlin siden før andre Verdenskrig, så slike skapninger utløser i seg sjøl interesse.  Men at de gale nordmennene kommer for å helsteike slike eksotiske sjeldenheter, skal vistnok ha fått direktøren for messa til å le høyt - mens han brukte pekefingeren til å peke på sin egen tinning.

På hedersplass
Matminister Brekk er også drikkevareminister - og det er en også en side av jobben som han tilsynelatende tar svært alvorlig.  I går dukket han nemlig opp på kneipa Zwiebelfisch, der innehaver Hartmut Volmerhaus høytidlig hengte portrettet hans i glass og ramme på hedersplass.  -Det er klart at vi får servert mye alkohol under slike tilstelninger som denne messa.  Her på Zwiebelfisch er det hyggelig å trekke seg tilbake i fred og ro - uten å stikke seg ut blant folk, sier Brekk. Han utløste nesten nervesammenbrudd hos en tysk serveringsdame som nektet å tro sine egne ører, da den norske ministeren bestilte et lite glass øl.  

Akevittminister
- Da jeg for for fire år siden, skjønte jeg etter hvert at det ikke var mulig å smake på alle drikkevarene som blir sk
jenket opp for en minister.  Hvor jeg snur og vender meg, står det et smilende menneske klart med et breddfullt glass linjeakevitt.  Og på Vikna, hvor jeg kommer fra, er vi oppdratt til å spise opp det som blir lagt på tallerkenen - og å drikke opp det som skjenkes i glasset. Men jeg lærte fort å passe meg, ler Brekk.

STOR ÆRE:  Lars Peder Brekk blir utropt til prominent stamgjest og hengt på veggen i glass og ramme av Hartmut Volmerhaus - den legendariske verten på kneipa Zwiebelfisch i Berlin. Foto:Asbjørn Svarstad
STOR ÆRE: Lars Peder Brekk blir utropt til prominent stamgjest og hengt på veggen i glass og ramme av Hartmut Volmerhaus - den legendariske verten på kneipa Zwiebelfisch i Berlin. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer

Mye oppmerksomhet
Ut over drøyt 400 norske fagdeltakere, gjør Norge seg bemerket med annen prominens - som kystminister Lisbeth Berg-Hansen - ei maktfull dame i et miljø hvor Norge opptrer som en av de absolutt aller største leverandørene på fisk til hele verden.

Likevel er det landbruksminister Lars Peder Brekk som i dag får den store oppmerksomheten.  Den tyske regjeringa har de siste par årene brukt Grüne Woche til å samle landbruksministere fra hele verden til en mer uforpliktende møteplass.  I dag deltar over 70 ministere - eller deres representanter.  - Vi i Norge vil helst at utlendinger skal komme til oss - for å spise vår mat, slik vi i Norge mener at vi kan få det ypperste ut av produktene.  Det norske jordbruket skal først og fremst produsere for å forsørge oss selv. Men vi har likevel mye å by på innenfor internasjonal matvarepolitikk, hevder Lars Peder Brekk med stor vekt.

Internasjonal berømmelse
Når den norske ministeren snakker om matvaresikkerhet, pådrar han seg oppmerksomhet fra et bredt fagmiljø. Alle veit at Brekk var på banen med dette temaet lenge før Verdensbanken, OSCD og G8 satte problemet på dagsorden. -Her har vi utviklet sterke forskningsmiljøer i Norge, og vi kan bidra sterkt i mange sammenhenger. Vi er også i gang med å bli både store og gode - hvis ikke best - på å utvikle nye næringsplanter som i framtida kan gi mat til fattige mennesker i andre verdensdeler  Dette snakker jeg med kolleger fra mange land om, når jeg opptrer her i Berlin, forteller Lars Peder Brekk. Han opplever til stadighet at det kommer prominente gjester fra andre land, som klapper ham på skuldra - og bare vil høre litt mer om det verdensberømte frøhvelvet på Svalbard.

Inviterte på jakt
- Ellers så kan jeg fortelle dem om den norske elgjakta og hvor fint det er å gå i skogen der jeg kom fra. Da min østerrikske kollega fikk høre at jeg personlig skjøt tre dyr under jakta ifjor høst, ble han så imponert at jeg inviterte karen til å bli med på jakta til neste år, sier matvareministeren.

ELGER I LASTEBIL: Matvareministeren sjekker at alt er greit med de tre digre elgene - som kom med ferge til Kiel i går - og videre til Berlin med lastebil - her sammen med Ola G. Dæhlen fra Skogselskapet.  Foto:Asbjørn Svarstad
ELGER I LASTEBIL: Matvareministeren sjekker at alt er greit med de tre digre elgene - som kom med ferge til Kiel i går - og videre til Berlin med lastebil - her sammen med Ola G. Dæhlen fra Skogselskapet. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer