Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grimaser går i arv

Ansiktsuttrykk er viktige sosiale tilpassere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En undersøkelse fra universitetet i Haifa viser at de ansiktsuttrykkene vi har, er arvet, skriver  bbc.co.uk

21 personer deltok i undersøkelsen, og alle var blinde. De fikk i oppgave å lage ansiktsuttrykk blant annet som om de var glade, sinte og redde. Deretter skulle slektninger av disse personene gjøre ansiktsuttrykk for de samme følelsene.

Det forskerne da fant, er at måten vi reagerer på har mer med genene enn man har trodd. Forskerne bekrefter dermed Charles Darwins teori fra 1872.

Merkelig nok var det flest likheter mellom de uttrykkene som uttrykte negative følelser.

- Vi har konstatert at ansiktsuttrykk er et familieanliggende - et slags visitkort, sier Gili Peleg, leder av forskningsgruppa.

Det neste skittet for forskerne vil nå være å finne ut hvilke gener som forårsaker disse uttrykkene. En slik forskning kan igjen hjelpe forskningen rundt autisme, der ansiktsuttrykk er viktige.

- Alt handler om å være sosial og leve i grupper, og å kunne lese ansiktsuttrykk er svært vesentlig. Det gir mening at disse er genetiske sier Ruth Mace, professor ved University College i London.

DINE GENER, MINE GENER: Robbie Williams er mange damers drømme-mann. Ikke glemt at de eventuelle barna som måtte komme kan få de samme grimasene. Foto: SCANPIX/AP
DINE GENER, MINE GENER: Robbie Williams er mange damers drømme-mann. Ikke glemt at de eventuelle barna som måtte komme kan få de samme grimasene. Foto: SCANPIX/AP Vis mer