Griner av glede over SAS-dom

Aslak mistet 35 ås ansiennitet i SAS-fusjon. I dag vant de tidligere Braathensansatte fram i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i dag om Aslak, som mistet 35 års ansiennitet etter sammenslåingen av SAS og Braathens.

Nå er glede og frustrasjon snudd til glede etter dagens avgjørelse i Høyesterett.

- Nå er jeg en glad mann. Jeg er så glad at smil og tårer blander seg. Det er helt fantastisk, sier Aslak Nils Sødergren til dagbladet.no.

Kolleger, medier og kjente har rent ned huset til Vigra-mannen for å gratulerere med dommen.

Høyesteretts avgjørelse betyr at de 325 tidligere Braathensansatte får med seg både opparbeidet ansiennitet og stillingsbrøker inn i det SAS-eide selskapet Scandinavian Ground Services (SGS), som om de hele tiden skulle ha vært fast ansatt.

Sikrer arbeidstakere

SAS vurderte først oppkjøpet som en virksomhetsoverdragelse, men endret senere strategi. Det førte til forskjellsbehandling av de SAS- og Braathensansatte. Braathens ble nektet å opprettholde ansiennitet og stillingsbrøker.

- Dette er fryktelige viktig for enhver arbeidstaker, spesielt i en så utsatt bransje som luftfarten, sier Lisbeth Eliasson i Parat.

Handel og Kontor, Fellesforbundet og Parat representerte de ansatte i retten.

Både Eliasson og Aslak Nils Sødergren gleder seg over at dommen får presedens for mange andre arbeidstakere, og sikrer rettighetene til ansatte i alle sektorer.

- Nå kan vi legge forskjellsbehandlingen bak oss og se framover. Dommen sikrer at arbeidsgiver verken kan organisere seg bort fra eller frigjøre seg fra lovbestemte forpliktelser. Det er betryggende, sier Eliasson til dagbladet.no.

Seier for fagbevegelsen

- Jeg vil ikke hovere over den andre part. Men det er veldig viktig at ledelsen får beskjed om hva de har rett til å gjøre mot sine ansatte og hva de ikke kan gjøre. Alle arbeidstakere trenger en slik trygghet, sier Aslak Nils Sødergren.

Eliasson har jobbet med saken siden sammenslåingen fant sted i 2002. Men i dag er alt slitet glemt. - Dette viser at bare man har stor tro kan alt gå. Det er virkelig verdt all slit og frustrasjon. Jeg har aldri vært så glad. Dette er en seier for hele fagbevegelsen. 

Skal møte de ansatte

SAS Ground Services er fornøyd med at saken nå har fått en avklaring.

- Det har vært en meget vanskelig sak hvor ulike grupperinger, fagforeninger og jurister har hatt ulikt syn. Vi har hele tiden gjort vårt ytterste for å opptre anstendig, lovlydig og menneskelig. Høyesterett har gjort en avklaring og vi vil nå korrigere oss etter dette, sier adm.dir. Ola H. Strand i en pressemelding.

Mange deltidsansatte, som var ansatt i Braathens, vil nå få full stilling. Strand peker på at mange fulltidsansatte med bakgrunn i SAS, vil få redusert sin stilling.

- Jeg vil nå møte de tillitsvalgte og ansatte på flyplassene. Vi skal snakke om hvordan vi skal håndtere konsekvensene av dommen best mulig, sier Strand.

Les hele dommen her.

VANT: Aslak Nils Sødergren og de andre Braathensansatte, får nå tibake rettighetene de har opparbeidet seg.