VIL SKYNDE SEG TIL MARS: Mangemillionæren Dennis Tito vil sende astronauter til Mars i desember 2017, og ber om støtte fra NASA. Foto: Mikhial Metzel / AP Photo
VIL SKYNDE SEG TIL MARS: Mangemillionæren Dennis Tito vil sende astronauter til Mars i desember 2017, og ber om støtte fra NASA. Foto: Mikhial Metzel / AP PhotoVis mer

- Grip denne sjeldne sjansen til å komme til Mars, ellers kommer Kina eller Russland først

Mangemilliardær vil skynde seg til Mars allerede i 2017.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Grip denne sjeldne sjansen til å komme til Mars raskt, ellers risikerer dere at Russland eller Kina kommer dit først, sa mangemilliardæren Dennis Tito til en underkomite i den amerikanske Kongressen i dag.

Tito ble i 2001 verdens første romturist da han ble med på den russiske romferden Sojuz TM-32. Tidligere i år lanserte han nyheten om at han ønsker å sende mennesker til mars.

I dag opplyste han under en høring i Kongressen at han vil sende to astronauter til planeten allerede i desember 2017, skriver Washington Post.

Den tidligere NASA-forskeren vil sende avgårde astronautene litt tidligere enn planlagt for å utnytte et tidsrom da jorda og Mars er uvanlig nærme hverandre, noe som gjør reisen kortere.

501 dager - Det vil bli en reise på rundt 49 689 440 mil rundt sola på 501 dager, forklarte Tito til komiteen.

Han ønsker nå hjelp fra myndighetene og NASA, men understreker at det jobbes med en alternativ plan hvis de ikke vil bidra.

I 2021 vil Mars og jorda igjen nærme seg hverandre, noe som gir astronautene en ny sjanse. Ettersom Mars ikke vil komme like nærme som i 2017, vil reisen da ta 80 ekstra dager. Astronautene vil også måtte fly nærmere sola, noe som gir større fare for stråling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å reise til Mars er ikke lenger bare en teoretisk idé. Det kan gjøres. Ikke på noen tiår, men på et par år, sier han.

Trenger hjelp Tidligere i år mente Tito at det ideelle ville være å ta med seg et eldre ektepar til Mars. I februar trodde Tito at Inspiration Mars kunne gjennomføres ved bruk av private raketter og minimal hjelp fra NASA.

STORE PLANER: En tegning viser hvordan Inspiration Mars ser for seg at romskipet som de vil sende til Mars i 2017 skal se ut. Foto: Inspiration Mars / Ap Photo
STORE PLANER: En tegning viser hvordan Inspiration Mars ser for seg at romskipet som de vil sende til Mars i 2017 skal se ut. Foto: Inspiration Mars / Ap Photo Vis mer

Nå innrømmer han imidlertid at han vil trenge hjelp av den amerikanske romfartsorganisasjonen. Tito ønsker å låne en ny jumborakett, Space Launch System (SLS), som NASA jobber med.

SLS er imidlertid ikke klar, og skal testes for første gang, uten mennesker, i 2017. Den andre testen er ikke planlagt før i 2021.

- NASA er villige til å dele teknisk ekspertise og programekspertise med Inspiration Mars, men er ikke i stand til å dele kostnadene med dem, sier David Weaver, talsmann for NASA, ifølge Washington Post.

Vi er imidlertid fortsatt åpne for et videre samarbeid ettersom deres forslag og planer for et oppdrag utvikler seg.